26.11.10

ΕΡΕΥΝΑ ΑΠΟΔΙΚΙΜΑΣΙΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ-ΕΕ-ΔΝΤ

Ενώ ο διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος- Καν έσπευσε, κατά εντελώς προκλητικό τρόπο, να ερμηνεύσει τα αποτελέσματα των ελληνικών εκλογών ως ψήφο επιδοκιμασίας του μνημονίου και του ίδιου του ΔΝΤ, έρευνα της εταιρείας Public Issue για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ TV διαπιστώνει απότομη διεύρυνση των ριζοσπαστικών τάσεων στους κόλπους της ελληνικής κοινωνίας, που στρέφονται με ιδιαίτερη σφοδρότητα εναντίον κυβέρνησης, ΔΝΤ και Ε.Ε.
Στην πανελλαδική έρευνα, που πραγματοποιήθηκε το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου, οι ερωτώμενοι απαντούν ως εξής αναφορικά με το
κυρίαρχο συναίσθημα που νοιώθουν απέναντι στα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα τον τελευταίο χρόνο: Οργή/Αγανάκτηση 33%, Ανησυχία/Άγχος 19%, Απογοήτευση 16%, Ντροπή 8%.
Στο ερώτημα για το ποιοι έχουν μεγάλες ευθύνες για το χρέος της χώρας, απαντούν: Οι ελληνικές κυβερνήσεις 96%, Οι κερδοσκόποι 87%, Οι ελληνικές τράπεζες 72%, Γερμανία- Γαλλία 69%, Οι ξένες τράπεζες 66%, Το ευρώ 46%.
Οι ερωτώμενοι απαντούν ότι «
δεν εμπιστεύονται» τον Γιώργο Παπανδρέου για τη διαχείριση του οικονομικού προβλήματος σε ποσοστό 66%- ποσοστό που βαίνει διαρκώς αυξανόμενο από τον περασμένο Φεβρουάριο, οπότε ανερχόταν σε 43%. Αντίστοιχα, αρνητική γνώμη για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει το 51% των Ελλήνων (με τις θετικές γνώμες να περιορίζονται στο 30%), ενώ στην περίπτωση του ΔΝΤ οι αρνητικές γνώμες εκτοξεύονται στο 74% (θετικές γνώμες 19%). Το 65% των πολιτών φέρεται να πιστεύει ότι «το ΔΝΤ πρέπει να φύγει από την Ελλάδα».
Στο ερώτημα «τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα σήμερα με το χρέος της» απαντούν:
-
Να συνεχίσει να εφαρμόζει τα μέτρα του μνημονίου και να πληρώσει όλο το χρέος της: 23%.
-Να διαπραγματευτεί με τους δανειστές για να πληρώσει μόνο μέρος του χρέους: 46%
-
Να μην πληρώσει το χρέος και να κηρύξει στάση πληρωμών: 14%.
-
Να πληρώσουν αυτοί που τάφαγαν: 5% (Αυθόρμητη απάντηση των πολιτών, δεν είχε τεθεί στο ερωτηματολόγιο).Ενδιαφέρον είναι και το ερώτημα για το αν πρέπει η Ελλάδα να μείνει ή όχι στην ευρωζώνη, όπου ένα ποσοστό 22% τάσσεται ευθέως υπέρ της επιστροφής στη δραχμή, ενώ το μέχρι πρότινος σχεδόν καθολικό ποσοστό υπέρ της παραμονής στο ευρώ έχει περιοριστεί σε 69%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: