26.11.10

ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΔΩΡΕΑΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΩΝ

Μετά τις περικοπές μισθών και συντάξεων ήρθε η ώρα για περικοπές σε είδος για τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους που ανήκουν στον οργανισμό περίθαλψης ασφαλισμένων δημοσίου (ΟΠΑΔ). Στις ήδη μεγάλες ελλείψεις και δυσλειτουργίες προστέθηκαν και οι αποφάσεις της κυβέρνησης που αφορούν  την εφαρμογή του μνημονίου και οδηγούν  στην πλήρη απαξίωση του τομέα της υγείας. Τα τελευταία παραδείγματα είναι χαρακτηριστικά.
-Κατάργηση 280 εξετάσεων που πλήρωνε  ο ΟΠΑΔ. Ο «λογαριασμός» κοινοποιήθηκε από τα γραφεία του ασφαλιστικού ταμείου στους ελεγκτές γιατρούς και περιλαμβάνει περικοπές ευρείας κλίμακας σε ιατρικές εξετάσεις που χαρακτηρίζονται κρίσιμες για τη διάγνωση και την πρωτοβάθμια περίθαλψη, επιβαρύνοντας με το κόστος τους την τσέπη των ασφαλισμένων.
Με επείγουσα εγκύκλιό του το ταμείο του δημοσίου σταματά να χρηματοδοτεί ιατρικές πράξεις, που αφορούν τέσσερις μεγάλες κατηγορίες: μικροβιολογικές, γαστρεντερολογικές και αλλεργιολογικές εξετάσεις καθώς και σπινθηρογραφήματα (εξετάσεις πυρηνικής ιατρικής).
Σε ό,τι αφορά τις τελευταίες, αυτό μεταφράζεται σε επιπλέον κόστος για τους ασφαλισμένους με τιμή εκκίνησης που ξεκινά από 60 ευρώ (για σπινθηρογράφημα ήπατος) και φτάνει τα 270 ευρώ για τα σπινθηρογραφήματα καρδιάς, εξετάσεις που αφορούν τη διάγνωση και παρακολούθηση σοβαρών, μακροχρόνιων ασθενειών. Από την πλευρά τους, συμβεβλημένοι γιατροί του δημοσίου λένε ότι, αν σταματήσουν να διενεργούν εξετάσεις με βάση το θάλιο, καθίσταται οικονομικά ασύμφορη για τους ίδιους η συνέχισή της σύμβασής τους με το δημόσιο.
Ο μεγάλος τομέας των απεικονιστικών εξετάσεων στον οποίο βάζει «μαχαίρι» ο ΟΠΑΔ αφορά τις γαστρεντερολογικές ενδοσκοπήσεις οισοφάγου, στομάχου, δωδεκαδάκτυλου και παχέος εντέρου το κατώτατο κόστος των οποίων αρχίζει από 30 και φτάνει τα 58 ευρώ.
Οι μικροβιολογικές εξετάσεις που κόβονται ανέρχονται σε δεκάδες και αφορούν εξειδικευμένες διαγνώσεις που περιλαμβάνουν καρκινικούς δείκτες και εντοπισμό ηπατίτιδας C. To κόστος τους αρχίζει από το χαμηλό των 10 ευρώ αλλά φτάνει μέχρι και 190 ευρώ, ενώ οι τιμές για τις εξειδικευμένες αλλεργιολογικές εξετάσεις που θα πληρώνουν στο εξής από την τσέπη τους οι ασφαλισμένοι   κυμαίνονται συνήθως γύρω στα 30 - 40 ευρώ.
Οι γενικευμένες αυτές περικοπές αφορούν ιατρικές πράξεις που διενεργούνται σε συμβεβλημένα ιατρεία και ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά κέντρα καθώς και τακτικά ιατρεία δημόσιων νοσοκομείων.
- Αφήνει απλήρωτους γιατρούς και φαρμακοποιούς για ένα χρόνο με αποτέλεσμα ο φαρμακευτικός σύλλογος Θεσ/νίκης να έχει ήδη πάρει απόφαση να μη δέχεται συνταγογραφήσεις των ασφαλισμένων του δημοσίου και αυτοί να καλούνται αφού πληρώσουν τα φάρμακα να προσέλθουν στον ΟΠΑΔ να κάνουν αίτηση για να πάρουν τα χρήματα τους μετά από 1-2 χρόνια.
Στα πλαίσια της επιχειρηματικοποίησης και της ανταποδοτικότητας της νοσοκομειακής αλλά και της πρωτοβάθμιας περίθαλψης καλούμαστε μαζί με όλους τους εργαζόμενους να πληρώσουμε εξέταστρα όταν μέσω της βαριάς μας φορολόγησης θα έπρεπε αυτά να παρέχονται τελείως δωρεάν.
- Τα τελευταία χρόνια σηκώνουν το κύριο βάρος της χρηματοδότησης των νοσοκομείων τα ασφαλιστικά ταμεία αντί του προϋπολογισμού (85% πριν, 40% τώρα) με αποτέλεσμα τη κατευθυνόμενη λεηλασία τους.
- Έχουμε μια απίστευτη υπολειτουργία του ΕΣΥ, που οδηγεί ακόμα και σε επ΄ αόριστο αναβολή κρίσιμων χειρουργείων, με σοβαρότατες συνέπειες στην υγεία όλων μας.
-Δηλώνουμε ότι έτσι δεν μπαίνει φραγμός στη ρεμούλα, τις μίζες και τις αρπαχτές δισεκατομμυρίων που γίνονται χρόνια τώρα και που τεράστια ευθύνη έχουν γι αυτές οι διορισμένες από τις κυβερνήσεις διοικήσεις των νοσοκομείων και οι πολιτικές των κυβερνήσεων στον τομέα του φαρμάκου, των προμηθειών κλπ
      Πρέπει να χρηματοδοτηθεί ο τομέας της υγείας για να πάψει αυτή να είναι εμπόρευμα και προϊόν συναλλαγής, να είναι άμεσα προσβάσιμος με υψηλής ποιότητας υπηρεσίες από όλους τους εργαζομένους. Η υγεία του λαού δεν μπορεί να είναι διαπραγματεύσιμη από κανένα ούτε να διατιμάται με χυδαίο τρόπο.
    Γι’  αυτό υποστηρίζουμε τη γενναία χρηματοδότηση της, προσλήψεις άμεσα για να καλυφθούν όλα τα λειτουργικά κενά, έλεγχος από τους εργαζόμενους όλων των συμβάσεων στην υγεία, διώξιμο όλων των εργολάβων και των τρωκτικών από τα νοσοκομεία. Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλους τους  εργαζόμενους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: