26.11.10

ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ: ΕΙΣ ΤΟ ΠΥΡ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΟΝ !

Όλο και λιγότερα χρήματα από τις επικουρικές συντάξεις τους θα παίρνουν οι συνταξιούχοι των  «προβληματικών» επικουρικών ταμείων, δηλαδή …όλων. Το υπ. Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης έδωσε εντολή στις διοικήσεις των Ταμείων «να προχωρήσουν τις διαδικασίες για την εκπόνηση αναλογιστικών μελετών». Σύμφωνα με τον πρόσφατο αντιασφαλιστικό νόμο Λομβέρδου, το αποτέλεσμα των μελετών θα κρίνει το ύψος των χορηγούμενων συντάξεων, οι οποίες εξαρτώνται από την οικονομική κατάσταση του κάθε ασφαλιστικού ταμείου. «Οι συντάξεις των επικουρικών ταμείων που δεν αντέχουν οικονομικά θα αναπροσαρμοστούν από το 2015 και εντεύθεν … δεν είναι δυνατόν να χορηγούν συντάξεις στο 40% ή και 45% της κύριας σύνταξης και σε πέντε χρόνια να μην έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τις παροχές τους» λέει ο  Κουτρουμάνης, εννοώντας ότι τα ταμεία θα βασίζονται μόνο στα «δικά τους» οικονομικά, δηλαδή χωρίς την επιχορήγηση του κρατικού προϋπολογισμού, ανεξάρτητα αν τα αποθεματικά τους καταληστεύθηκαν από το κράτος και τις διορισμένες απ’ αυτό διοικήσεις τους [χρηματιστήριο, δομημένα ομόλογα κλπ].
 Οι περικοπές των επικουρικών συντάξεων  υποτίθεται  ότι θα αρχίσουν στο χρονικό διάστημα μετά το 2015 και ως το 2020, χωρίς να αποκλείεται οι περικοπές να αρχίσουν πολύ νωρίτερα, επικαλούμενοι οι εγχώριοι εντολοδόχοι της τρόϊκας τις διαρκείς αναθεωρήσεις προς το χειρότερο ελλείμματος, χρέους, εσόδων κλπ. Η απαίτηση ΕΕ-ΔΝΤ δια των εκπροσώπων τους είναι σαφής και διακηρυγμένη, ότι δηλαδή «οι επικουρικές συντάξεις θα πρέπει να διαμορφωθούν με βάση τις οικονομικές δυνατότητες των Ταμείων και να αποκλειστεί οποιαδήποτε ανάμειξη του κρατικού προϋπολογισμού στη χρηματοδότηση των συγκεκριμένων παροχών».
Βόμβα στα θεμέλια της κοινωνικής ασφάλισης αποτελεί και η δραματική μείωση των διορισμών. Για παράδειγμα το 2010 συνταξιοδοτήθηκαν  περισσότεροι από 12.000 εκπαιδευτικοί και διορίστηκαν λιγότεροι από 3.000! Τα κενά καλύπτονται με αναπληρωτές, αναπληρωτές μειωμένου ωραρίου, αναπληρωτές που πληρώνονται (το 75% του μισθού τους) από το ΕΣΠΑ και ωρομίσθιους. Οι συνάδελφοι αυτοί είναι  ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ επομένως δεν καταβάλουν εισφορές στα επικουρικά ταμεία.  
Ταυτόχρονα, ετοιμάζεται πανευρωπαϊκή αύξηση του γενικού ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 και σταδιακά στα 70 έτη, στο νέο κύκλο «ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών μεταρρυθμίσεων για τη διασφάλιση των μελλοντικών συντάξεων» που ανοίγει η Ευρωπαϊκή Ένωση.    
Υ.Γ. Σήμερα οι συντάξιμες αποδοχές ενός συνταξιουχου με 35 χρόνια υπηρεσίας είναι                 
( http://www.alfavita.gr/artro.php?id=313,  Γ. Μπαλάγκας): 1347 ευρώ κύρια   και 563 ευρώ επικουρική σύνταξη(χωρίς την παρακράτηση φόρων) . Εύκολα καταλαβαίνει κανείς τι σημαίνει για το συνταξιούχο η μείωση των επικουρικών συντάξεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: