16.1.09

«Πρώτα η υγεία….»
Με αγανάκτηση και θυμό οι εκπαιδευτικοί, όπως και όλοι οι Δημόσιοι Υπάλληλοι, ζούμε το τελευταίο διάστημα την πλήρη υποβάθμιση των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων μας.
Ö Συντάξεις και εφάπαξ που καθυστερούν πάνω και από 18 μήνες.
Ö Διακοπή, έστω προσωρινή, της παροχής φαρμάκων.
Ö Καταγγελία και σταμάτημα των συμβάσεων με τους γιατρούς.
Το ποτήρι έχει ξεχειλίσει, γιατί φαίνεται καθαρά πως οι κυβερνώντες επιδιώκουν βήμα- βήμα να περιορίσουν τα κατακτημένα δικαιώματα υγείας και περίθαλψης και να μετατρέψουν το πολυτιμότερο αγαθό που είναι η υγεία σε προσωπική υπόθεση που θα εξαρτάται αποκλειστικά από τις δικές σου οικονομικές δυνατότητες.
Οι δραματικές εξελίξεις στα ασφαλιστικά ταμεία και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, η τραγική κατάσταση στο χώρο της υγείας, αποτελούν τα πρώτα μόνο επεισόδια της κρίσης που επελαύνει.
Για αυτή την κρίση, υπεύθυνοι δεν είναι οι εργαζόμενοι που βλέπουν τα βιβλιάρια υγείας τους να γίνονται κουρελόχαρτα, χωρίς καμιά αξία, ούτε οι απλήρωτοι συνταξιούχοι. Υπεύθυνοι είναι, οι κυβερνήσεις και οι πολιτικές που ιδιωτικοποιούν τα κέρδη και κοινωνικοποιούν τις ζημιές, που χρόνια παρακρατούν αλλά δεν καταβάλουν στα ταμεία τις υπέρογκες εισφορές μας, που επιδοτούν σήμερα με 28 δις ευρώ τις τράπεζες, ενώ αφήνουν τον ΟΠΑΔ να χρωστά παντού. Φαρμακεία, γιατρούς, διαγνωστικά κέντρα, νοσοκομεία!!!
Συγκεκριμένα: Σήμερα ο ΟΠΑΔ καλύπτει 1.435.000 ασφαλισμένους ενώ το 2003 οι ασφαλισμένοι Δ.Υ. ήταν 1.100.000 (αύξηση 29,10 %). Η κυβέρνηση «έριξε» στον ΟΠΑΔ, στρατιωτικούς, παπάδες, πανεπιστημιακούς, ειδικούς φρουρούς, τον ΟΛΠ, χωρίς να αυξήσει την επιχορήγηση, με αποτέλεσμα σήμερα να έχει ο Οργανισμός χρέη εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ και, οι Δημόσιοι Υπάλληλοι, ενώ πληρώνουν κανονικά εισφορές, να μην έχουν ιατρική περίθαλψη και πριν λίγο καιρό να πληρώνουν οι ίδιοι τα φάρμακα.
Σύμφωνα με στοιχεία του σωματείου εργαζομένων, ο ΟΠΑΔ καθυστερεί τις αμοιβές για ιατρικές επισκέψεις εδώ και 10 μήνες, ενώ χρωστάει στα νοσοκομεία εδώ και 3 χρόνια!! Για τη φετινή χρονιά, ο ΟΠΑΔ χρηματοδοτήθηκε με 1.150.000.000 ευρώ και έδωσε 800 εκ. ευρώ για να πληρώσει τα χρέη του μέχρι τον περασμένο Ιούνη. Επίσης, χρωστούσε μέχρι την διακοπή των συμβάσεων των φαρμακοποιών, 150.000.000 ευρώ περίπου στα φαρμακεία της Αττικής και σε 300.000.000 ευρώ στα φαρμακεία όλης της χώρας.
Η κατάσταση αυτή των ταμείων και του ΟΠΑΔ δείχνει πως τα προβλήματα που θα έχουμε το επόμενο διάστημα θα είναι ακόμα περισσότερα, εξαιτίας της σκληρής πολιτικής της λιτότητας και των περικοπών στις κοινωνικές δαπάνες και ιδιαίτερα στην υγεία και δε μπορούν να αντιμετωπιστούν με προσωρινά μέτρα, που κρύβουν το πρόβλημα και για λίγο καιρό βρίσκουν κάποια λύση στο πιο οξυμένο κάθε φορά ζήτημα. Αυτό που χρειάζεται είναι, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να απαιτήσουν δυναμικά και αποφασιστικά αυτό που δικαιούνται και χρόνια πληρώνουν με εισφορές και φόρους, που δεν είναι τίποτε άλλο από την πλήρη κάλυψη από το κράτος όλων των κοινωνικών τους αναγκών.
Πρέπει τώρα να αντιδράσουμε δυναμικά απαιτώντας να δοθεί άμεσα λύση στο θέμα της υγειονομικής περίθαλψης, των συμβάσεων με τους γιατρούς και της καταβολής των συντάξεων και του εφάπαξ.
Διεκδικούμε: 1) Την έκτακτη χρηματοδότηση, από τον προϋπολογισμό, των ασφαλιστικών ταμείων και του ΟΠΑΔ, με τα ανάλογα ποσά ώστε να καλυφθούν άμεσα και μακροπρόθεσμα όλες οι ανάγκες και να σταματήσει η πολιτική λιτότητας και περικοπών για την παιδεία και την υγεία.
2) Να σταματήσει το 20% των εργαζόμενων στην εκπαίδευση και συνολικά στο δημόσιο, να ζουν σε καθεστώς εργασιακής ομηρίας (αναπληρωτές, ωρομίσθιοι, stage, κλπ.) και ταυτόχρονα να στερούν με τους αναγκαίους πόρους τα ασφαλιστικά ταμεία του δημοσίου.
Καλούμε τις ΕΛΜΕ την ΟΛΜΕ και την ΑΔΕΔΥ να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να πάρουν άμεσα ξεκάθαρες αγωνιστικές αποφάσεις για τα ασφαλιστικά ταμεία. Να γίνουν τώρα γενικές συνελεύσεις για το ασφαλιστικό. Να πάρουμε αποφάσεις που θα δίνουν λύσεις στον εξευτελισμό και την υποβάθμιση που τώρα αντιμετωπίζουμε με την καταγγελία των συμβάσεων των γιατρών, αποφάσεις που δεν θα κουκουλώνουν τις ευθύνες των εκπροσώπων της ΑΔΕΔΥ, αποφάσεις που θα βάζουν τέλος στο τζογάρισμα των αποθεματικών μας με τη συναίνεση του συνδικαλιστικού κινήματος.
Οι εκπαιδευτικοί και συνολικά οι εργαζόμενοι δε χρωστάμε πουθενά, σε κανέναν και τίποτα. Δε θα πληρώσουμε εμείς την οικονομική κρίση!
Να κινηθούμε το επόμενο διάστημα και σε τοπικό επίπεδο, οργανώνοντας παράστασεις διαμαρτυρίας έξω από τον ΟΠΑΔ ( Θεσ/νίκης), παίρνοντας πρωτοβουλίες για συντονισμό και κοινή δράση με τους εργαζόμενους στην υγεία και τους άλλους Δ.Υ. για την υπεράσπιση του Δημόσιου χαρακτήρα και με πλατιά καμπάνια (αφίσα, ανακοίνωση, συνέντευξη τύπου…) να ενημερώσουμε την κοινή γνώμη και να απαιτήσουμε:
Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους – να πληρώσει ο ΟΠΑΔ άμεσα τα χρέη του σε γιατρούς – φαρμακεία
Να καταβληθούν άμεσα το εφάπαξ και όλη η σύνταξη
ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΕ ΜΙΣΘΟΥΣ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΗΣ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ»

Δεν υπάρχουν σχόλια: