7.2.17

Σχετικά με τη στάση του ΠΑΜΕ στις “Θεματικές Εβδομάδες”

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΔΕ
Το ΠΑΜΕ τι προσπαθεί να κάνει;
Σχετικά με τη στάση του ΠΑΜΕ στις “Θεματικές Εβδομάδες”
Η επιστολή της ΟΓΕ, της Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, προσφέρει ένα σημαντικό δώρο στο Υπουργείο Παιδείας των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και στην προώθηση των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων στο δημόσιο σχολείο με αφορμή τη θεματική βδομάδα.
Η ΟΓΕ, που είναι μέλος της «Λαϊκής Συμμαχίας» του ΚΚΕ, μαζί με ΠΑΜΕ-ΠΑΣΥ-ΜΑΣ κλπ, γυρίζει την πλάτη στους εκπαιδευτικούς και ενημερώνει τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και τους συλλόγους διδασκόντων πως προτίθεται να συμβάλλει στη διεξαγωγή της «Θεματικής εβδομάδας» στα γυμνάσια, «στον άξονα "Έμφυλες Ταυτότητες", ειδικότερα στην υποκατηγορία "ανθρώπινα δικαιώματα-δικαιώματα γυναικών"…». Παρέχει αναλυτική παρουσίαση μάλιστα για το πώς θα παρέμβει με βάση τις οδηγίες και τις φόρμες του Υπ. Παιδείας!...
Και η θεματική εβδομάδα συναντά την αντίδραση της εκπαιδευτική κοινότητας. Οι ΕΛΜΕ σε όλη τη χώρα προσπαθούν, μέσα από αποφάσεις των Γ.Σ. και των Δ.Σ., να οργανώσουν τις αντιδράσεις των εκπαιδευτικών και να καλύψουν συνδικαλιστικά τους συλλόγους διδασκόντων για να μην εφαρμόσουν την εγκύκλιο. Το ΠΑΜΕ όμως κατά την προσφιλή και γνωστή του πλέον τακτική –επειδή δήθεν ο κόσμος «δεν τραβάει» και «δεν υπάρχουν όροι και προϋποθέσεις»- από τη μια καταγγέλλει τη θεματική εβδομάδα, από την άλλη όχι απλά δε συμβάλλει στις αντιστάσεις των εκπαιδευτικών, αλλά τελικά έμμεσα, αλλά με σαφήνεια, βάζει πλάτη στην προώθηση του μέτρου. Διότι εμφανίζεται η ΟΓΕ να διαγκωνίζεται με τις ΜΚΟ του ΙΕΠ για το ποιος θα μπει στα σχολεία για να διαφωτίσει τους μαθητές.
Για να κερδίσουν λίγες ώρες δήθεν «ταξικής προπαγάνδας» στα σχολεία, αφήνουν ανενόχλητο το Υπουργείο Παιδείας να ανοίξει το δρόμο ώστε:
  • Στα πλαίσια της δημοσιονομικής προσαρμογής και της εξοικονόμησης προσωπικού να μετατρέπει βασικές ενότητες μαθημάτων σε «προγράμματα», «μέρες», «εβδομάδες» κ.λπ., αποκόπτοντάς τες από το διδακτικό αντικείμενο. Να εμπεδώνεται σταδιακά η παιδαγωγική των σκόρπιων πληροφοριών, των κατακερματισμένων γνώσεων και των προγραμμάτων «χυλός», σύμφωνα με τις επιταγές της ΕΕ και οδηγίες του ΟΟΣΑ, αντί της ολοκληρωμένης ενιαίας γνώσης για όλους.
  • Να εισβάλλουν με τη βούλα του ΙΕΠ, μέσα στο πρόγραμμα του σχολείου, ΜΚΟ και άλλα «ευαγή ιδρύματα», στοχεύοντας σε νέα οικονομικά, αλλά και ιδεολογικοπολιτικά κέρδη σε βάρος των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών και των εργασιακών δικαιωμάτων εκπαιδευτικών.
  • Να φορτώσει νέα εργασιακά και γραφειοκρατικά βάρη στους εξουθενωμένους εκπαιδευτικούς και συλλόγους διδασκόντων.
  • Να βάλει θεμέλια για την υλοποίηση των κυβερνητικών σχεδιασμών για την αξιολόγηση και την «αυτονομία» των σχολείων.

Το ΠΑΜΕ, καθόλου πειστικά, κάνει πως αγνοεί ότι όλες αυτές οι κινήσεις αποτελούν κομμάτια στο παζλ της συνολικής αντιδραστικής μεταρρύθμισης στην εκπαίδευση, με βάση τον οδικό χάρτη των ΕΕ-ΟΟΣΑ-ΔΝΤ-κεφαλαίου. Αν αυτό δεν είναι η συναίνεση, που επιδιώκει ο κ. Γαβρόγλου, τότε τι είναι; Η στάση αυτή των ΠΑΜΕ και ΟΓΕ αποτελεί το αριστερό άλλοθι της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Αν οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί σκύψουν το κεφάλι, αν υποταχτούν και εφαρμόσουν τις εντολές της διοίκησης και της εξουσίας, χωρίς να οργανωθεί η μάχη για την αξιοπρέπεια, την αντίσταση ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική που υποβαθμίζει διαρκώς το Δημόσιο Σχολείο, τότε κανένα «ταξικό μάθημα» αφ' υψηλού  δεν διαμορφώνει ταξική συνείδηση και πολιτικούς συσχετισμούς.
Αντίθετα, προκαλεί σύγχυση και εμπεδώνει την αντίληψη της αναποτελεσματικότητας των αγώνων στον κόσμο της εκπαίδευσης και εργασίας και ιδιαίτερα στο αγωνιστικό και μαχόμενο κομμάτι, που προσπαθεί να σηκώσει και πάλι κεφάλι αυτήν την περίοδο της απογοήτευσης από την κατάρρευση των ελπίδων και των αυταπατών από την πολιτική ΣΥΡΙΖΑ. Το ΠΑΜΕ στέλνει το μήνυμα πως «βγαίνω παραπονούμενος, αλλά υλοποιώ τα πάντα». Αν και ξέρει καλά πως όποιος δεν δώσει τη μάχη στο «μικρό», δε θα δώσει τη μάχη και για το "μεγάλο". Με τη στάση του αυτή δίνει μία συνειδητή βοήθεια στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δίνοντας τα διαπιστευτήριά του ως η σοβαρή αντιπολίτευση εντός των ορίων του συστήματος, που δε θα βάλει πλάτη για την ανατροπή της, αλλά σε κάθε αντιλαϊκό μέτρο θα καταθέτει προτάσεις για ηπιότερη εφαρμογή.
Οι Παρεμβάσεις θα δώσουμε τη μάχη, θα βάλουμε πλάτη για να σηκώσει το ανάστημά του και να ανακτήσει ο κλάδος και ο κόσμος της εργασίας και το κίνημα την αυτοπεποίθησή του. Να συγκρουστεί στα ίσα με αυτή την πολιτική που οδηγεί στην ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση και στη σύνθλιψη τη Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία, στην κατεύθυνση της ανατροπής της. Εμείς θα σηκώσουμε το γάντι της αντιπαράθεσης με κυβέρνηση, ΕΕ, ΔΝΤ, ΟΟΣΑ και κεφάλαιο, όπως κάναμε πάντα σε όλες τις κρίσιμες περιόδους του εκπαιδευτικού κινήματος. Δεν είναι συνθηματολογία το ότι «ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη», αλλά μια πολύτιμη αλήθεια που βγαίνει από τους αγώνες των εκπαιδευτικών, τις μικρές και μεγάλες νίκες που έδωσαν αξία και υπόσταση στο κοινωνικό αγαθό της δημόσιας δωρεάν παιδείας που υπονομεύει η κυρίαρχη πολιτική.
Φλεβάρης 2017
Αγωνιστικές Παρεμβάσεις
Συσπειρώσεις Κινήσεις ΔΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: