29.4.15

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΣΕ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ- ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΜΕΣΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ

της Γωγώς Τσιντίκη, εκπ/κού σε διαθεσιμότητα



Δύο χρόνια σχεδόν μετά τη βίαιη εκδίωξή μας από το Δημόσιο σχολείο περιμένουμε τη δικαίωση των πολύμορφων αγώνων μας και την επιστροφή μας στα σχολεία. Μετά 21 μήνες κινητοποιήσεων, βρισκόμαστε εν αναμονή νομικών ρυθμίσεων από την νέα κυβέρνηση, για την επαναφορά μας στα σχολεία. Παρά την αισιοδοξία που μας διακατέχει, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την πραγματικότητα, του πολιτικού πλαισίου της επιστροφής μας στη Δημόσια Εκπαίδευση:
-Εκκρεμεί η ψήφιση του Νόμου Κατρούγκαλου, με τον οποίο γυρίζουμε αυτοδίκαια στις οργανικές μας θέσεις. Εντούτοις, σε άλλο άρθρο δίνεται και το δικαίωμα επιλογής,  είτε για εθελοντική μετάταξή μας σε θέσεις που αφορούν τους πίνακες ΑΣΕΠ των προκηρύξεων 8 και 10 (Δημόσια ΙΕΚ, Νοσοκομεία, Παιδικοί σταθμοί, δεύτερα πτυχία), είτε για την επιστροφή μας στις προηγούμενες, αλλά πλέον προσωποπαγείς, θέσεις !
Ανοίγει με αυτό τον τρόπο το παράθυρο για την κινητικότητα και τη  μετάταξη εκπαιδευτικού προσωπικού σε άλλες υπηρεσίες τώρα και στο μέλλον, γεγονός που αλλάζει τα έως τώρα δεδομένα στη
Δημόσια Εκπαίδευση και απαιτεί αγωνιστική ετοιμότητα από τα σωματεία μας!
-Εκκρεμεί η κατάθεση τροπολογιών του Υπουργείου Παιδείας στο Νομοσχέδιο Κοντονή, για την επανίδρυση των καταργηθέντων Τομέων στα Δημόσια ΕΠΑΛ. Κι ενώ έχει αποσταλεί στα σχολεία ενημερωτική εγκύκλιος για την επαναλειτουργία των Τομέων μας από την επόμενη σχολική χρονιά, οι Τομείς και οι Ειδικότητες  δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν, εφόσον οι μαθητές θα πρέπει να επιλέξουν ειδικότητες για τις οποίες δεν υπάρχει πρόγραμμα σπουδών! Πού, λοιπόν, θα κληθούμε να υπηρετήσουμε και ποιές υπηρεσίες θα στελεχώσουμε, όταν επιστρέψουμε σε σχολεία με «ζωντανές» στα χαρτιά, αλλά  «νεκρές» στην πράξη ειδικότητες;
Όλα τα παραπάνω, καθώς και η έλλειψη ξεκάθαρων τοποθετήσεων για τις πραγματικές προθέσεις του Υπουργείου Παιδείας, το οποίο αρνείται για οικονομικούς λόγους την αναγνώριση προυπηρεσίας μας, είμαστε σε επιφυλακή, ώστε να αρθούν οι συνέπειες της νεοφιλελεύθερης πολιτικής, που έπληξε τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και μας εκδίωξε από τα σχολεία με σκαιό τρόπο.
Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε και τις εσωτερικές αντιθέσεις που θα προκαλέσει η επιστροφή μας στα ΕΠΑΛ, αφού θα πρέπει να ανακατανεμηθεί το πλήθος των μαθητών που πλέον παρακολουθεί άλλες ειδικότητες, αντιλαμβανόμαστε ότι η επιστροφή μας στα σχολεία και η λειτουργία αυτών με όρους «προ διαθεσιμότητας» θα είναι μία δύσκολη και ψυχοφθόρος διαδικασία.
Σε κάθε περίπτωση, παραμένουμε ζωντανοί και σε αγωνιστική ετοιμότητα, όπως μάθαμε να πράττουμε εδώ και δύο σχεδόν χρόνια, συσπειρωμένοι στα σωματεία μας, σε συνεργασία με άλλους απολυμένους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Άλλος δρόμος δεν υπάρχει για να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες της μνημονιακής λαίλαπας που ακόμα μας απειλεί!

Δεν υπάρχουν σχόλια: