20.5.07

Η εκπαίδευση δεκανίκι της πολιτικής

Το θέμα για την παραγωγή κειμένου στις πανελλαδικές εξετάσεις:

Σε μια εποχή με μεγάλο έλλειμμα ανθρωπιάς έχει σημασία να οργανώνονται εκδηλώσεις που βοηθούν όσους συνανθρώπους μας το έχουν ανάγκη. Να γράψετε ένα άρθρο στην εφημερίδα του σχολείου σας, όπου θα εξηγείτε γιατί πρέπει να στηρίζονται τέτοιες προσπάθειες. Παράλληλα, να αναφερθείτε στη συμβολή της παιδείας στην καλλιέργεια της ανθρωπιστικής συνείδησης, ιδιαίτερα των νέων (500-600 λέξεις).


Ωραία θεώρηση του κόσμου! Άνθρωπος, ανθρωπισμός, κοινωνισμός, έλλειψη ανθρωπιάς...
Τίποτα για κράτος δικαίου δε διαβάσαμε στο κείμενο που συνόδευε το θέμα. Κάτι για ευνομούμενη πολιτεία, για υποχρέωση του κράτους για την αναδιανομή εισοδήματος; Άγνωστες έννοιες για το συγγραφέα, τους υπαλλήλους που έβαλαν τα θέματα των εξετάσεων, τους κυβερνώντες.

Λες και η ανθρωπιά είναι θέμα ελεημοσύνης.

Πώς όμως θα δικαιολογήσει το κράτος την πολιτική κατά του ανθρώπου πολίτη και υπέρ του ανθρώπου κεφάλαιο; Μα φυσικά, προβάλλοντας την έννοια της ελεημοσύνης, της ανθρωπιάς, των εράνων.

Τέτοιος ήταν και ο έρανος που έγινε τις προάλλες, τότε που ανερυθρίαστοι οι υπουργοί και μάλιστα ο υπουργός υγείας, παρεβρίσκονταν εκεί που λογικά θα έπρεπε να μην τολμούν να πάνε, γιατί αν μη τι άλλο αποδείκνυαν την ανικανότητα του κράτους να κάνει το αυτονόητο· να κτίσει ένα νοσοκομείο.

Κι όμως πήγαν, χάρισαν και κάτι χιλιάρικα από τους προϋπολογισμούς του υπουργείου τους και όλα καλά και όλα ωραία.
Ήρθε τώρα και το δεκανίκι της πολιτικής, η εκπαίδευση, να νομιμοποιήσει το παράνομο. Το θέμα λέει "να οργανώνονται εκδηλώσεις που βοηθούν όσους συνανθρώπους το έχουν ανάγκη".

Ακούς, ηλίθιε μαθητάκο, που επιχειρηματολόγησες γι' αυτήν την ανοησία; Το κράτος δεν υπάρχει πια. Άμα θέλεις υγεία, περίμενε πότε οι ελεήμονες αυτού του τόπου θα αποφασίσουν να σου κτίσουν κανένα νοσοκομείο.

13 εκατομμύρια ευρώ ξοδέψαμε πέρσι για τη Γιουροβίζιον, εκεί που βάλαμε την εθνική μας αοιδό να χτυπιέται στο πάτωμα!
13 εκατομμύρια ευρώ μάζεψε το κανάλι για το νοσοκομείο!

90.000 περίπου μαθητές έξυναν την κούτρα τους να καταλάβουν τι εννοούσε ο ποιητής, όταν ζητούσε εκδηλώσεις ανθρωπιάς!

Το συμπέρασμα που θα αποκόμισαν τα αποκοιμισμένα παιδιά μαζί με τους αποκοιμισμένους γονείς τους που ελεούσαν, ήταν απλό και ξεκάθαρο: Ελεήστε, όχι για να πάτε στον παράδεισο, αλλά για να έχετε κανένα νοσοκομείο!


Δεν υπάρχουν σχόλια: