1.10.17

Η πρόταση των Αγωνιστικών Παρεμβάσεων Θεσ/νίκης στις ΓΣ των ΕΛΜΕ – Να καταψηφιστεί η εισήγηση-κοροϊδία της ΟΛΜΕ!

Αγωνιστικές Παρεμβάσεις Θεσσαλονίκης

Όλοι στις Γενικές Συνελεύσεις:
Α’ ΕΛΜΕ: Τρίτη 3/10,στις  6.30 μ.μ., στην ΕΔΟΘ (προξ. Κορομξηλά 51) –  Β’ ΕΛΜΕ: Τρίτη 3/10, στις  7.30 μ.μ., 7o Γεν. Λυκείου Καλαμαριάς Γ’ ΕΛΜΕ: Τρίτη 3/10, στις 7.00 μ.μ., στο 1ο Λύκειο Συκεών(Επταπυργίου 150) – Δ’ ΕΛΜΕ: Τετάρτη 3/10, στις 7.00μμ, στο 20 o Λύκειο, (Κλεάνθους 30)– Ε’ ΕΛΜΕ:  Τρίτη 3/10, στις 7.00 μ.μ., στο 1ο Γυμνάσιο Σταυρούπολης (επί της Λαγκαδά)

 Οι Αγωνιστικές Παρεμβάσεις της Θεσσαλονίκης καλούν τους εκπαιδευτικούς να πάρουν μέρος στις Γενικές Συνελεύσεις και να καταψηφίσουν την εισήγηση – κοροϊδία  του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ. Να συμβάλλουν για να αποφασίσουμε αγωνιστικό πρόγραμμα διεκδικήσεων και να το προωθήσουμε με το συντονισμό των ίδιων των ΕΛΜΕ.
Το δημόσιο σχολείο και οι εκπαιδευτικοί στο κατώφλι σαρωτικών αλλαγών
Το δημόσιο σχολείο, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί συνεχίζουν να βομβαρδίζονται από κυβέρνηση – ΕΕ – ΔΝΤ με μια σειρά αντιεκπαιδευτικά μέτρα (κατάργηση δομών, μείωση δαπανών, συγχωνεύσεις, έλλειψη διορισμών, μείωση αναπληρωτών, κατάργηση τομέων και
ειδικοτήτων, εφαρμογή της μαθητείας, κ.ά.) προκειμένου να συγχρονιστεί και η εκπαίδευση με το γενικότερο αντιλαϊκό τοπίο που έχουν επιβάλλει στην κοινωνία στα πλαίσια των μνημονιακών πολιτικών (άγρια λιτότητα, φοροκαταιγίδα, ιδιωτικοποιήσεις, κατάργηση συνδικαλιστικών ελευθεριών, κ.ά.). Ετοιμάζονται να ψηφίσουν ακόμα μια «εκπαιδευτική μεταρρύθμιση» με μέτρα όπως περιγράφονται στις προτάσεις του ΟΟΣΑ και της ΕΕ και συμπεριλαμβάνονται στα πορίσματα Λιάκου – Γαβρόγλου και του ΙΕΠ και που καταλήγουν στο φτηνό εξεταστικοκεντρικό σχολείο, της τυποποιημένης και αποσπασματικής γνώσης, των ελαστικά εργαζόμενων εκπαιδευτικών, του ελιτίστικου λυκείου για λίγους και της υποβαθμισμένης τεχνικής εκπαίδευσης με κέντρο τη μαθητεία-ελαστική εργασία.
Η πλειοψηφία του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ δέσμια των μνημονιακών κομμάτων
Η πλειοψηφία του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ δέσμια του βεβαρυμμένου παρελθόντος της αρνείται να εκπληρώσει και τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις της και αφήνει ακάλυπτο τον κλάδο και το σχολείο από τις συνεχείς επιθέσεις που δέχονται. Είναι χαρακτηριστικά τα παραδείγματα: Πρόπερσι κατέθεσε την απαράδεκτη νομοθετική πρόταση για τις προσλήψεις των αναπληρωτών που αποδυνάμωνε την προϋπηρεσία. Πέρσι συμμετείχε στον «εθνικό διάλογο» που κατέληξε στο πόρισμα Λιάκου των αντιεκπαιδευτικών προτάσεων για το νέο Λύκειο. Άλλαξε τη θέση του κλάδου κατά της μαθητείας και συναίνεσε στην εφαρμογή της που θα επιφέρει ραγδαίες αντιεκπαιδευτικές αλλαγές στην τεχνική εκπαίδευση. Δεν κατέθεσε πρόταση εναντίωσης στη θεματική εβδομάδα και τις δημιουργικές εργασίες που εντάσσονται σε γενικότερες αντιεκπαιδευτικές επιλογές της κυβέρνησης.
Οι δυνάμεις που διαμορφώνουν την πλειοψηφία στην ΟΛΜΕ (ΔΑΚΕ, ΣΥΝΕΚ, ΠΕΚ-πρώην ΠΑΣΚ-) την ίδια τακτική ακολουθούν και φέτος. Αρνήθηκαν, παρά τις προτάσεις που κατατέθηκαν στο Δ.Σ. της ΟΛΜΕ από την αρχή της χρονιάς, να οργανώσουν πανελλαδικές κινητοποιήσεις για τη λειτουργία των σχολείων και τα δικαιώματα των εκπαιδευτικών (ολιγομελή, Ξένες γλώσσες, τμήματα μαθητών με μαθησιακές  δυσκολίες, πολιτική αδιοριστίας, κενά, προβλήματα των αναπληρωτών, κ.ά.) Η πρόταση που καταθέτουν στις Γ.Σ. μόνο θυμηδία μπορεί να προκαλέσει στους εκπαιδευτικούς:
Η εισήγηση με την ανάλυση για την πολιτική κατάσταση συγκαλύπτει τις ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης και της ΕΕ για τα δεινά των εργαζομένων, όταν στρέφεται μόνο κατά των μνημονίων και όχι της κυβέρνησης που τα εφαρμόζει και της ΕΕ που τα επιβάλλει. Δεν συμπεριλαμβάνει τους πολιτικούς στόχους ανατροπής  που έχουν αποφασιστεί στα συνέδρια (ανατροπή της πολιτικής Κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ και των κυβερνήσεων που εφαρμόζουν αντιλαϊκές πολιτικές, διαγραφή του χρέους, εθνικοποίηση τραπεζών, απελευθέρωση από τα δεσμά της ΟΝΕ και της ΕΕ, κατάργηση του συμφώνου σταθερότητας, κ.ά.).  Αντίθετα τους υπονομεύει κιόλας με τις θολές διατυπώσεις  που έχει ότι «οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για έξοδο από τα μνημόνια, το αφήγημα της ανάπτυξης και της ελάφρυνσης του χρέους δεν βελτιώνουν τη δύσκολη καθημερινότητα» (λες και θα μπορούσαν να τη βελτιώσουν),  «δεκάδες προαπαιτούμενα που μπορεί να προκαλέσουν νέες δυσάρεστες εξελίξεις»(!), ενώ δεν προτείνει το δρόμο της ανατροπής, αλλά «δρόμους με δημοκρατικές – προοδευτικές αλλαγές που θα  θεμελιώνουν την έξοδο από την εποπτεία και τα μνημόνια με στήριγμα τους αγώνες …»
Όσον αφορά την ανάλυσή της για το δημόσιο σχολείο η κυβέρνηση υλοποιεί πανομοιότυπη πολιτική με τους προκατόχους με μόνη πρωτοτυπία τα επικοινωνιακά τερτίπια για να γίνονται αποδεκτά τα μέτρα. Έτσι τα μέτρα διατυπώνονται πρώτα ως  πορίσματα και οδηγίες (π.χ. Λιάκου, Γαβρόγλου, ΟΟΣΑ, ΣΕΒ, ΕΕ κ.ά.)  για να δημιουργούν το απαραίτητο κλίμα κοινωνικής συναίνεσης πριν τη ψήφισή τους, ενώ παρουσιάζονται και ως αποτελέσματα «εθνικού διαλόγου» (πόρισμα Λιάκου) για να αποδυναμώνουν τις διαμαρτυρίες και τις αντιδράσεις. Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ όχι μόνο δεν ενημερώνει τον κλάδο για τα αντιεκπαιδευτικά πορίσματα και δεν αποκαλύπτει τα σχέδια της κυβέρνησης, αλλά συναινεί ουσιαστικά και στην εφαρμογή τους. Έτσι η συμμετοχή του  στον προηγούμενο «εθνικό διάλογο» με το υπουργείο αξιοποιήθηκε για να προωθήσει το υπουργείο το  πόρισμα Λιάκου. Τώρα με τις προτάσεις που έστειλε προς το υπουργείο ετοιμάζεται να συμμετέχει ξανά σε ένα νέο διάλογο μέσω της ομάδας εργασίας που συγκροτεί το υπουργείο για να προωθήσει τα καταστροφικά του σχέδια για το Λύκειο. Η στάση της ΟΛΜΕ είναι απαράδεκτη ιδιαίτερα μετά και την απαξιωτική αντιμετώπιση του Γαβρόγλου προς τον κλάδο, όταν στη συνάντησή του(…) με το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ  αρνήθηκε να συζητήσει την πρόταση να αποσύρει το σχέδιο νόμου για το νέο Λύκειο και τις άλλες προτάσεις του κλάδου και ανοιχτά διατύπωσε την άποψη της κυβέρνησης «ότι η φιλοσοφία και οι αρχές του σχεδίου είναι δεδομένες… η Ομάδα Εργασίας θα αποδεχτεί προτάσεις που  βελτιώνουν το σχέδιο…»  Προτείνει υποβαθμισμένα και αφηρημένα  αιτήματα (αυτόνομο Λύκειο, αλλαγές στα αναλυτικά προγράμματα και στην ύλη, απολυτήριο με ενδοσχολικές εξετάσεις, ενίσχυση της ΤΕΕ, ενίσχυση της ειδικής αγωγής, κ.α) προφανώς προσβλέποντας να πάρει μέρος στο νέο προσχηματικό διάλογο του υπουργού παιδείας. Υποβαθμίζει τα πάγια και βασικά αιτήματα του κλάδου (για μισθούς και συντάξεις, κατάργησης αντιασφαλιστικών νόμων, κ.ά.). Δε συμπεριλαμβάνει ούτε ένα από τα αιτήματα που σηματοδοτούν τις αναγκαίες και ριζικές αλλαγές που χρειάζεται η εκπαίδευση σήμερα ( 12χρονο σχολείο, κατάργηση αντιεκπιδευτικών νόμων, για τεχνική εκπαίδευση, κ.ά.)

Σχετικά με το πρόγραμμα δράσης :

η πρωτοτυπία του είναι η ανυπαρξία προγράμματος, αφού η ΟΛΜΕ ούτε άμεσο, ούτε μακροπρόθεσμο προγραμματισμό προτείνει. Για τα άμεσα προβλήματα της λειτουργίας των σχολείων (κενά, ολιγομελή, μετακινήσεις, υποχρηματοδότηση σχολείων, κ.ά.) δεν προτείνει πανελλαδικές κινητοποιήσεις και ενιαία διεκδίκηση της λύσης των προβλημάτων, προφανώς γιατί τα παραπέμπει για να ασχοληθούν με αυτά οι ΕΛΜΕ. Για τα γενικότερα προβλήματα αντιγράφει για μια ακόμη φορά την ανεκδιήγητη ηγεσία της ΑΔΕΔΥ που έχει εξουσιοδοτηθεί εν λευκώ από το Γενικό Συμβούλιο (ψηφίστηκε από ΔΑΚΕ, ΠΑΜΕ, ΣΥΝΕΚ, ΠΕΚ,, ΜΕΤΑ) να κηρύξει 24ωρη όταν θα ψηφίζονται αντιαπεργιακά μέτρα,  έτσι προτείνει να εξουσιοδοτηθεί από τις Γ.Σ. εν λευκώ και το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ να κηρύξει 24ωρη απεργία για το νέο Λύκειο – αξιολόγηση αν υπάρξει αιφνιδιασμός από το υπουργείο.
Με μαζικούς και ανυποχώρητους αγώνες μπορούμε να τους σταματήσουμε!
Σήμερα απέναντι στη γενικευμένη επίθεση που συνεχίζει να δέχεται το σύνολο των εργαζομένων, είναι αναγκαία μια νέα επανεκκίνηση του εργατικού κινήματος με στόχο την ανατροπή των μέτρων και την προώθηση διεκδικήσεων  για τη λύση προβλημάτων στους χώρους εργασίας. Αν δεν ανακόψουμε την επίθεση κινδυνεύουμε ως εργαζόμενοι, όχι μόνο να βρεθούμε σε δυσμενέστερη κατάσταση, αλλά και να δυσκολέψουν οι όροι ανάπτυξης του κινήματος μας.

Αιτήματα αιχμής

Παραμένουν σε ισχύ όλα τα αιτήματα και οι διεκδικήσεις του κλάδου με τις οποίες πετύχαμε νίκες (επιστροφή συναδέλφων πρώην διαθεσιμότητας, σταμάτημα αξιολόγησης, κ.ά.)και ψηφίστηκαν στο 16ο, 17ο  Συνέδριο και στις μαζικές  Γ.Σ. του Σεπτεμβρίου του 2013.
  • Να μην περάσει η 3η αξιολόγηση και τα νέα επώδυνα μέτρα που αποφασίζουν κυβέρνηση – ΕΕ – ΔΝΤ.
  • Να μην κατατεθεί σχέδιο νόμου με βάση τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για το Νέο Λύκειο.
Καμιά συμμετοχή της ΟΛΜΕ σε ομάδα εργασίας και κανένα τέτοιο διάλογο.
  • Απόκρουση των αρνητικών εξελίξεων στα ΕΠΑΛ (ολιγομελή – μαθητεία – κατάργηση όλων των αντιεκπαιδευτικών μέτρων για την Τεχνική Εκπαίδευση).
  • Άμεσους μόνιμους μαζικούς διορισμούς. Να καλυφτούν τώρα όλα τα κενά. Να ξεκινήσει τώρα η πρόσθετη και η ενισχυτική διδασκαλία σε όλα τα σχολεία.
  • Διεκδικούμε αξιοβίωτη ζωή με βάση το μισθό μας και με άμεσους στόχους α) το «ξεπάγωμα» των ΜΚ, β) την επιστροφή του 13ου και 14ου μισθού, γ) σύνταξη με τριάντα χρόνια δουλειάς χωρίς όριο ηλικίας, δ) η προσωπική διαφορά σε μισθούς και συντάξεις να ενταχθεί στο βασικό μισθό και στις συντάξιμες αποδοχές.
  • Επαναφορά του ωραρίου στα προ του ’13 επίπεδα
  • Καμία μετακίνηση εκπαιδευτικών εκτός ΠΥΣΔΕ και στη «μη τυπική» εκπαίδευση. Όχι στους εκπαιδευτικούς λάστιχο.

Πρόγραμμα Δράσης

  • Πανεκπαιδευτική συγκέντρωση των ΕΛΜΕ, των Συλλόγων Εκπαιδευτικών Π.Ε. με ανοιχτή πρόσκληση συμμετοχής σε άλλες συλλογικότητες στις 5 Οκτωβρίου-παγκόσμια ημέρα του εκπαιδευτικού στις 00 μ.μ., στο Άγαλμα Βενιζέλου (δίωρη  διευκολυντική στάση)
  • Καμπάνια ενημερώσεων σχολείων – γονιών – κοινωνίας για τα αντιεκπαιδευτικά σχέδια κυβέρνησης (νέο λύκειο, αξιολόγηση, μαθητεία, ολιγομελή, κ.ά.). ανάρτηση πανό σε κάθε σχολείο, συνάντηση της Ομοσπονδίας γονέων και Ενώσεων στις 9/10, στις 7.00 μ.μ. στην ΕΔΟΘ και τοπικές συναντήσεις. Εκδήλωση – συζήτηση των ΕΛΜΕ για το νέο Λύκειο στις 12/10, στις 7.00 μ.μ. στην ΕΔΟΘ.
  • Μπλοκάρισμα αξιολόγησης – αυτοαξιολόγησης. Απεργία – Αποχή από κάθε διαδικασία.
  • Πρώτο απεργιακό βήμα προειδοποιητικό (24ωρη ή 48ωρη) στις 18 – 19/10 με νέες Γενικές Συνελεύσεις και Γ.Σ. των προέδρων στις 4/11 για προγραμματισμό νέων πολύμορφων κινητοποιήσεων που θα αποφασίσουν αποφασιστικό αγώνα διαρκείας (απεργίες, συλλαλητήρια, διαδηλώσεις, καταλήψεις και κορύφωση του αγώνα με επαναλαμβανόμενες κατά τακτά διαστήματα 48ώρες ή 3ήμερες ή 5νθήμερες απεργίες). Η εξέλιξη του αγώνα θα καθορίζεται κάθε φορά από τις Γ.Σ.
  • Οργάνωση πανεκπαιδευτικών συγκεντρώσεων πανελλαδικά την Παρασκευή 20/10, στις 6.00 μ.μ. ή το Σάββατο 21/10, στις 12μ. των εκπαιδευτικών σωματείων, γονέων, μαθητών, φοιτητών και άλλων συλλογικοτήτων. Το υλοποιούμε με αποφάσεις των ΕΛΜΕ αν δεν προχωρήσει το απεργιακό πρόγραμμα.
  • Προκήρυξη νέων Γενικών Συνελεύσεων και απεργιακών κινητοποιήσεων σε κάθε περίπτωση ανακοίνωσης και προσπάθειας εφαρμογής των μνημονιακών αντιεκπαιδευτικών μέτρων (αύξηση ωραρίου, αύξηση μαθητών ανά τμήμα, νέο λύκειο, ΕΠΑΛ και τμήματα, αξιολόγηση κλπ).
  • Να οργανωθεί ημέρα πανελλαδικής κινητοποίηση ενάντια στη 3η αξιολόγηση και τα νέα μέτρα στις 6 Νοεμβρίου ημέρα επανέναρξης της τρίτης αξιολόγησης. Συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη με τα πρωτοβάθμια σωματεία στις 6 Νοεμβρίου, στις  00 μ.μ.  στο Άγαλμα Βενιζέλου, Συνάντηση οργάνωσης της κινητοποίησης στις  23/10 στις 700 μ.μ. στην ΕΔΟΘ.
  • Η Γ.Σ. αποφασίζει ο κλάδος για την ουσιαστική ένταξη των προσφυγόπουλων στα σχολεία να συμβάλλει με διεκδικήσεις και δραστηριότητες: παράσταση στο υπουργείο, καμπάνια ένταξης των προσφυγόπουλων στα σχολεία, υποδοχή των προσφυγόπουλων στα σχολεία, εκδήλωση των ΕΛΜΕ με θέμα «εκπαίδευση και πρόσφυγες» στις 1/11.

Η επιτυχία του προγράμματος να γίνει υπόθεση του συντονισμού των ΕΛΜΕ και των Επιτροπών Αγώνα!
Καταθέτουμε πρόταση παρατεταμένου πολύμορφου αγωνιστικού και απεργιακού αγώνα που το απευθύνουμε στους ίδιους τους εκπαιδευτικούς, το καταθέτουμε σε όλα τις ΕΛΜΕ για να το προωθήσουμε με το συντονισμό τους σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο. Το πρόγραμμα θα στηρίζεται και θα ελέγχεται σε κάθε φάση από τις Γ.Σ. και τις Επιτροπές Αγώνα.
Οφείλουμε να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να ξεκινήσει ο αγώνας και να πάρει χαρακτηριστικά μαζικά και αποφασιστικά, ώστε να μην περάσουν τα νέα βάρβαρα μέτρα. Για την επιτυχία του προγράμματος, αν το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ και η Γ.Σ. των προέδρων δεν αποφασίσουν ένα αντίστοιχο πρόγραμμα διεκδικήσεων και δράσης, οι ΕΛΜΕ να το προωθήσουν και να το υλοποιήσουν. Οι πρόεδροι των ΕΛΜΕ με αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων (να εξουσιοδοτηθούν) στη Γ.Σ. των προέδρων να συντονιστούν για την υλοποίηση ενός αντίστοιχου προγράμματος των ΕΛΜΕ σε πανελλαδικό επίπεδο, προσαρμόζοντας ανάλογα τις κινητοποιήσεις.
Να προχωρήσουμε στη δημιουργία Επιτροπών Αγώνα που θα αναλάβουν την ενημέρωση όλων των συναδέλφων από κοινού με τα μέλη των ΔΣ και  θα πάρουν την υπόθεση πάνω τους. Συνάντηση των Δ.Σ. των ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης και των Επιτροπών Αγώνα την Τετάρτη 10/10 στις 7.00 μ.μ. στην ΕΔΟΘ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: