19.10.12

Το δικαίωμα της απεργίας-(ανακοίνωση Γ΄ ΕΛΜΕ Θεσ/νίκης)


Γ΄ ΕΛΜΕ-ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

Θεσ/νίκη 18/10/2012

Συνάδελφοι-ισσες!

Τα συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων προστατεύονται από το Σύνταγμα και τους νόμους (Νόμος 1264/82 "Για τον εκδημοκρατισμό του Συνδικαλιστικού Κινήματος και την κατοχύρωση των συνδικαλιστικών ελευθεριών των εργαζομένων" όπως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε με τους νόμους 1915/90 και 2224/94).

Οι διατάξεις του ν.1264/82 εφαρμόζονται σε όλους τους εργαζόμενους που απασχολούνται με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο Δημόσιο, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ. Δεν εφαρμόζεται για τις δημοσιογραφικές και ναυτεργατικές οργανώσεις, για τις οποίες ισχύουν ειδικές διατάξεις. Για τους δημόσιους υπάλληλους, υπάλληλους ΝΠΔΔ και ΟΤΑ εφαρμόζονται οι ειδικές ρυθμίσεις του άρθρου 30 του ν.1264/82. Η απεργία προστατεύεται από το Σύνταγμα και τους νόμους. Σύμφωνα με το ν.1264/82 άρθρο 22: αποτελεί δικαίωμα των εργαζομένων που ασκείται από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις ως μέσο για τη διαφύλαξη και προαγωγή των οικονομικών, εργασιακών, συνδικαλιστικών και ασφαλιστικών συμφερόντων των εργαζομένων και ως εκδήλωση αλληλεγγύης για τους αυτούς σκοπούς.

Οι συνάδελφοι-ισσες απεργοί δεν έχουν καμία υποχρέωση να δηλώσουν εκ των προτέρων αν θα απεργήσουν η όχι. Η συμμετοχή τους στην απεργία διαπιστώνεται από τη μη προσέλευση τους στο χώρο εργασίας και επιβεβαιώνεται από τους ίδιους την επόμενη μέρα. Απαγορεύεται επίσης από την νομοθεσία αυστηρά η αντικατάσταση απεργού.

για το ΔΣ της Γ΄ ΕΛΜΕ-Θ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΤΡ. ΤΡΑΝΟΣ

Η Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Γ. ΛΑΘΗΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: