29.1.11

Συγχωνεύσεις- καταργήσεις σχολείων: το φθηνό σχολείο του ΔΝΤ είναι εδώ!

Η κυβέρνηση εφαρμόζοντας την πολιτική του μνημονίου, ετοιμάζεται να προχωρήσει σε ένα κρίσιμο γύρο σαρωτικών συγχωνεύσεων – καταργήσεων σχολείων και συμπτύξεων τμημάτων σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της εκπαίδευσης.
Ήδη, οι προτάσεις των προϊσταμένων γραφείων και σχολικών συμβούλων, απόρρητες σαν στρατιωτικό – κρατικό μυστικό, έχουν προετοιμάσει το έδαφος και αναμένεται η σχετική εγκύκλιος για να υλοποιηθεί με ταχύτατους ρυθμούς η πιο θεαματική διαδικασία αποδόμησης του δημόσιου σχολείου.
Η συγκεκριμένη διαδικασία γίνεται εν κρυπτώ όπως διαφάνηκε από την παράσταση των ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης στον …απόντα περιφερειάρχη στις 14-1-20011 Πραγματοποιείται με την απουσία των τοπικών κοινωνιών παραβιάζοντας ακόμα και το υφιστάμενο νομικό καθεστώς 1566/85 που προβλέπει τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας (Δημοτικές, Νομαρχιακές Επιτροπές Παιδείας).
Τι προωθούν :
  • Συγχωνεύσεις – καταργήσεις σχολείων σε όλα τα συστεγαζόμενα
  • Συμπτύξεις τμημάτων ώστε να δημιουργηθούν πληθωρικά τμήματα και συμπτύξεις τμημάτων ένταξης
  • Καταργήσεις των γραφείων και μεταφορά των αρμοδιοτήτων σε υπερ-διευθυντές σχολείων με τη διαμόρφωση ενός ασφυκτικού και αυταρχικού διοικητικού πλαισίου
  • Περισσότερους σχολικούς συμβούλους με μικρότερες περιφέρειες ώστε να αναλάβουν ρόλο επιθεωρητή

Τι σχέση έχουν όλα αυτά με τη βελτίωση του δημόσιου σχολείου όπως επιχειρεί να μας πείσει το δελτίο τύπου!!! (14-1-20011) του ΥΠΕΠΘ ; Καμία !
Πολύ απλά αποτελούν εφαρμογή της πολιτικής διάλυσης της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης, οικοδόμησης ενός φθηνού, αυταρχικού σχολείου που θα καθηλώνει τη ζωντανή εκπαίδευση στα μέτρα του Δ.Ν.Τ., ενός σχολείου που θα εξαθλιώνει οικονομικά τους εκπαιδευτικούς, αλλά θα ξοδεύει δις για χοντρά ευρωπαϊκά πακέτα επιμόρφωσης που θα απορροφώνται από επιτήδειους. Εντάσσονται στην ίδια αντιεκπαιδευτική αντίληψη με τη διάλυση του Ο.Ε.Δ.Β. και του Ο.Σ.Κ., τη δραστική μείωση των λειτουργικών δαπανών των σχολείων, την αποδόμηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Εντάσσονται στη νέα δομή που επιβάλλει η προώθηση του «Καλλικράτη» με καταστροφικά αποτελέσματα για την εκπαίδευση.
Τα μέτρα αυτά μας αφορούν όλους : τους συναδέλφους που θα «περισσέψουν» και θα περιφέρονται αναζητώντας οργανική θέση, τους αναπληρωτές που καταδικάζονται στην αδιοριστία, τους γονείς που θα στείλουν τα παιδιά τους σε διαλυμένα δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια, τους μαθητές που θα στοιβάζονται σε πληθωρικά τμήματα. Κανένας εκπαιδευτικός – γονιός – μαθητής δεν θα μείνει στο απυρόβλητο αυτής της επίθεσης.
Συνάδελφοι Οι στιγμές είναι κρίσιμες. Πρέπει να αντιδράσουμε άμεσα. Να συσπειρωθούμε όλοι στους Συλλόγους μας και στις ΕΛΜΕ. Να συγκροτήσουμε παντού επιτροπές αγώνα με τους γονείς και τους μαθητές μας. Τα σχέδια του ΥΠΕΠΘ δεν θα περάσουν!

Δεν υπάρχουν σχόλια: