21.1.11

«ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ» Ή ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΑΤΗΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ ΜΑΣ;

Λίγες μέρες πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων έφτασε στα σχολεία έγγραφο του ειδικού γραμματέα του ΥΠΕΠΘ, κ. Μ. Κοντογιάννη,(33504\Γ2) που προωθήθηκε από τον περιφερειακό διευθυντή εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας κ.Θ. Καρτσιώτη σχετικά με την ενημέρωση γονέων από τους εκπαιδευτικούς, με το οποίο ζητά να καθοριστεί μία μέρα τουλάχιστον! το μήνα κατά την οποία όλοι καθηγητές του ωρολογίου προγράμματος θα ενημερώνουν τους κηδεμόνες των μαθητών για τη σχολική τους επίδοση .

Ορισμένοι διευθυντές σε σχολεία της περιοχής μας , ιδίως στα σχολεία του δήμου Συκεών, προχώρησαν στις « δικές τους ενέργειες» , όπως τους «προέτρεπε» η προϊστάμενη αρχή, ορίζοντας μία μέρα του μήνα κατά την οποία όλοι οι καθηγητές, θα πρέπει να παρευρίσκονται στο σχολείο από τις 8. 10πμ έως τις 2μμ.

Στους περισσότερους συλλόγους καθηγητών το έγγραφο αυτό παρουσιάστηκε ως «άνωθεν» εντολή προς άμεση εφαρμογή και δε συζητήθηκε καθόλου στο σύλλογο, παρά μόνο ανακοινώθηκε στους εκπαιδευτικούς ο μηνιαίος προγραμματισμός που κάθε διευθυντής αποφάσισε.

Αρχικά θα πρέπει να τονίσουμε πως πρόκειται για ένα περσινό έγγραφο( 22\3\2010)και μάλιστα ειδικού γραμματέα!!, το οποίο συντάχθηκε μετά από διαμαρτυρίες κάποιων κηδεμόνων που δεν μπόρεσαν να ενημερωθούν κατά την επίσκεψή τους σε σχολείο από το σύνολο των καθηγητών.

Δεν προκύπτει από πουθενά η «υποχρεωτικότητα» της εφαρμογής του και μάλιστα με τον τρόπο που επιδιώκεται να υλοποιηθεί (εγκύκλιος, Υπ. Απόφαση, νόμος κλπ)

Εξάλλου είναι γνωστό τόσο στους προϊσταμένους όσο και στους κηδεμόνες των μαθητών κάθε σχολείου πως η ενημέρωσή τους εξασφαλίζεται με την παρουσία κάθε εκπαιδευτικού δύο τουλάχιστον ωρών εβδομαδιαίως εκτός των ωρών διδασκαλίας του, που διατίθενται ειδικά γι’ αυτόν τον σκοπό. Αν συνυπολογίσουμε μάλιστα τη δυνατότητα ενημέρωσης καθημερινά κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων , γεννάται το ερώτημα: πού αποσκοπεί και τι εξυπηρετεί η παρουσία όλων από τις 8.10 ως τις 2 μια μέρα το μήνα;

Από την εφαρμογή του από συλλόγους καθηγητών προέκυψε πως περισσότερο δημιουργεί προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία του σχολείου( πολλοί εκπαιδευτικοί και γονείς συγκεντρωμένοι σε μικρό χώρο, φασαρία, αναγκαστικές καθυστερήσεις στην προσέλευση στην τάξη κλπ) παρά εξυπηρετεί την ουσιαστική ενημέρωση των γονιών.

Σε μια περίοδο που επιχειρούνται συνολικές αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στο σχολείο, την εκπαιδευτική διαδικασία, τις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών, σε μια περίοδο που επιχειρείται μέσω της διάθεσης πολλών συναδέλφων στην Πρωτοβάθμια και συζητιέται η επέκταση του διδακτικού ωραρίου μας( βλ. κείμενο Διαμαντοπούλου περί «εξορθολογισμού»!! του ωραρίου) αλλά και του χρόνου παραμονής μας στο σχολείο, είναι νομίζουμε φανερό πως μια τέτοια απόφαση προετοιμάζει το έδαφος και ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου για τις συνολικότερες ανατροπές που ετοιμάζει το ΥΠΠΕΘ σχετικά με το ωράριο μας

Καλούμε τους προϊσταμένους που σε παράσταση της Γ΄ ΕΛΜΕ δεν υπεράσπισαν την καθολικότητα και υποχρεωτικότητα του εγγράφου να επανέλθουν εγγράφως στο ζήτημα ζητώντας από τους συλλόγους διδασκόντων να συζητήσουν και να αποφασίσουν οι ίδιοι οι σύλλογοι τους καλύτερους δυνατούς τρόπους για την ενημέρωση των γονέων- κηδεμόνων των μαθητών τους

Δεν μπορεί οι εκπαιδευτικοί , που έχουν την ευθύνη αλλά και την ανάγκη συζήτησης και ενημέρωσης με τους γονείς των μαθητών τους να αντιμετωπίζονται ως εκτελεστικά όργανα και να μην έχουν οι ίδιοι τον πρώτο λόγο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: