18.11.08

Φαρμάκι τα φάρμακα!

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ-ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ-ΚΙΝΗΣΕΙΣ
Ανακοίνωση Τύπου

Την Τρίτη, 17 Νοέμβρη, τιμώντας και μ’ αυτό τον τρόπο την 35η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, εκπαιδευτικοί από διδασκαλικούς συλλόγους και ΕΛΜΕ του Λεκανοπεδίου Αττικής πραγματοποίησαν μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του Οργανισμού Περίθαλψης-Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων (ΟΠΑΔ).

Στη συνέχεια, με πορεία, συνθήματα και πανό μετέβησαν στα κεντρικά γραφεία του ΟΠΑΔ, όπου πραγματοποίησαν συμβολική κατάληψη και συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο του Οργανισμού, κ. Χιόνη. Η κινητοποίηση αυτή στηρίχτηκε αποκλειστικά από συνδικαλιστές των Παρεμβάσεων-Συσπειρώσεων-Κινήσεων του δημόσιου τομέα.

Οι παραστάσεις διαμαρτυρίας συνέπιπταν χρονικά με τη διακοπή της παροχής φαρμάκων, κατ’ αρχήν σε Αθήνα – Πειραιά (από τις 24/11 σε όλη τη χώρα), διότι ο ΟΠΑΔ χρωστάει στα φαρμακεία την εισφορά του ταμείου εδώ και 8 μήνες και, σύμφωνα με στοιχεία του σωματείου εργαζομένων στον ΟΠΑΔ, το ποσόν ανέρχεται σε 150.000.000 ευρώ περίπου στα φαρμακεία της Αττικής και σε 300.000.000 ευρώ στα φαρμακεία όλης της χώρας. Επίσης, ο ΟΠΑΔ καθυστερεί τις αμοιβές για ιατρικές επισκέψεις εδώ και 8 μήνες, ενώ χρωστάει στα νοσοκομεία εδώ και 3 χρόνια!! Στα νοσοκομεία καθημερινά γίνονται κατασχέσεις υλικού, ακόμη και χειρουργικού, από τους προμηθευτές, επειδή τα νοσοκομεία δεν έχουν να τους πληρώσουν.

Η μαζική παράσταση διαμαρτυρίας συνάντησε τη θερμή υποδοχή των εργαζομένων στον ΟΠΑΔ, που συνεχίζουν για 15η μέρα τις 48ωρες απεργίες τους με αιτήματα οικονομικά και εργασιακά.

Αυτή τη στιγμή ο ΟΠΑΔ (Οργανισμός που προέκυψε από ενοποιήσεις) αφορά 1.500.000 ασφαλισμένους Δ.Υ. (εν ενεργεία και συνταξιούχους) έχει 57 υπηρεσίες σ’ όλη τη χώρα και απασχολεί 340 εργαζόμενους.

Το 2003 οι ασφαλισμένοι Δ.Υ. ήταν 1.100.000 ενώ το 2008 έγιναν 1.435.000 (αύξηση 29,10 %) με την επιχορήγηση να μένει ίδια. Τι συνέβη; Η κυβέρνηση της ΝΔ «έριξε στον ΟΠΑΔ, στρατιωτικούς, παπάδες, πανεπιστημιακούς, ειδικούς φρουρούς, τον «Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς», χωρίς να αυξήσει την επιχορήγηση στον ΟΠΑΔ, με αποτέλεσμα να βουλιάζει στα χρέη. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι στρατιωτικοί «έφτασαν» στον ΟΠΑΔ χωρίς καθόλου «οικονομική προίκα», δηλαδή χωρίς να πληρώσουν.
Το αποτέλεσμα είναι να έχει ο ΟΠΑΔ ετήσιο έλλειμμα 600.000.000 ευρώ και, οι Δ.Υ., ενώ πληρώνουν κανονικά εισφορές, να μην παίρνουν φάρμακα. Ο Πρόεδρος του ΟΠΑΔ, κ. Χιόνης (καθηγητής στο Δημοκρίτειο), προσπάθησε να δικαιολογηθεί στους συνδικαλιστές, με τα επιχειρήματα:
α) της μεγάλης φαρμακοληψίας (παίρνουμε φάρμακα στην Ελλάδα σε υψηλά ποσοστά!!)
β) διαφόρων εσωτερικών αρρυθμιών (υπάρχουν λεφτά αλλά δεν εκταμιεύθηκαν).

Ωστόσο το πρόβλημα παραμένει. Ενημερωτικά, ένας άγαμος εκπαιδευτικός πληρώνει, στο μεσαίο κλιμάκιο, κατά μέσο όρο το μήνα:
Για την περίθαλψη: 45 €
Για το ΜΤΠΥ: 70 €
Για το ΤΠΔΥ (εφάπαξ): 70 €
Για το ΤΕΑΔΥ: 55 €
Για κύρια σύνταξη: 130 €
Για το φόρο: 160 €
Σύνολο κρατήσεων: 530 € περίπου κατά μέσο όρο. Ακριβώς! 530 ευρώ κάθε μήνα (από 450.000 Δ.Υ.) έτσι ώστε να εισπράττουν οι Αλογοσκούφηδες και στο τέλος να μην παίρνουμε ούτε εφάπαξ ούτε φάρμακα, αλλά μία καραμπινάτη περιφρόνηση.
Δεν πάει άλλο! Η σιωπή και η ανοχή μας τους θεριεύει και τους αποθρασύνει.
Να πάρουμε τώρα πρωτοβουλίες! Τα σωματεία μας να ενημερώσουν τον κόσμο!
Όλοι στην πλατιά σύσκεψη Διδασκαλικών Συλλόγων και ΕΛΜΕ, το Σάββατο 22/11, στις 10:30 στα γραφεία της ΟΛΜΕ

Όλοι στη στάση εργασίας την Τετάρτη 26-11
Όλοι στην απεργία στις 10 Δεκέμβρη

Δεν υπάρχουν σχόλια: