21.11.12

Οι ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης Καταγγέλλουν τις Προγραφές Εκπαιδευτικών!


      Τα ΔΣ των Α΄, Β΄, Γ΄, Δ΄ & Ε΄ ΕΛΜΕ –ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ καταγγέλλουν τον Υπουργό Παιδείας ο οποίος,  με την με  αριθμό Φ 277 / 412 / 144706 / Δ2 / 19-11-2012 εγκύκλιό του, καλεί  τους διευθυντές και προέδρους των Υπηρεσιακών Συμβουλίων να συντάξουν λίστα  "προγραφών" εκπαιδευτικών. Με την εγκύκλιο αυτή παραβιάζεται κατάφωρα το ΣΥΝΤΑΓΜΑ της χώρας, καταλύεται η αρχή τη νομιμότητας στη διοίκηση της εκπαίδευσης, καθώς στην ουσία επιχειρείται η στέρηση του πολίτη – εκπαιδευτικού από το φυσικό του δικαστή.

       Με την προαναφερόμενη εγκύκλιο ζητείται η  βεβιασμένη - "εντός της σήμερον"- αποστολή μιας λίστας "προγραφών" με ονόματα εκπαιδευτικών, οι οποίοι, χωρίς περαιτέρω διαδικασία  πέραν της αναφερόμενης στην εγκύκλιο "διαπιστωτικής πράξης του οικείου οργάνου",  θα τίθενται αμέσως σε καθεστώς αυτοδίκαιης αργίας, προφανώς για να ικανοποιηθούν οι δημοσιονομικές ορέξεις της τρόικας και των εθελόδουλων οργάνων της.

       Οι "προγεγραμμένοι" εκπαιδευτικοί δεν θα είναι μόνο αυτοί , στους οποίους έχουν επιβληθεί ποινές οριστικής ή προσωρινής παύσης για τα πειθαρχικά παραπτώματα που αναφέρονται (περιοριστικά) στο κείμενο του νόμου και της εγκυκλίου, αλλά κι εκείνοι των οποίων οι υποθέσεις εκκρεμούν. Με τον τρόπο αυτό επιβάλλεται η πρωτοφανής στο νομικό πολιτισμό ποινή πριν από την οριστική κρίση και επομένως παραβιάζεται κατάφωρα το "τεκμήριο αθωότητας", η θεμελιώδης ποινική αρχή που κατοχυρώνεται τόσο από το εσωτερικό Δίκαιο (με την αυξημένη συνταγματική ισχύ του αρθρ. 28 παρ. 2 του Συντάγματος) όσο και από το Κοινοτικό Δίκαιο.

        "Προγεγραμμένοι" θα είναι επίσης και εκείνοι οι εκπαιδευτικοί  που ούτε έχουν καταδικαστεί ούτε εκκρεμεί εναντίον τους σήμερα πειθαρχική δίωξη. Αυτό το "θαύμα" της κατάφωρης συνταγματικής παραβίασης επιτυγχάνεται με τις μαγικές εκείνες διατάξεις, που προβλέπουν την αυτοδίκαιη αργία για τον εκπαιδευτικό, ο οποίος  κάποτε -στο αόριστο παρελθόν- "στερήθηκε την προσωπική του ελευθερία," ανεξαρτήτως αν η στέρηση αυτή δεν ήταν αποτέλεσμα δικαστικής απόφασης, αλλά εντάλματος προσωρινής κράτησης που εξεδόθη για οποιοδήποτε λόγο, ακόμη και αν  στη συνέχεια ήρθη η προσωρινή κράτησή του. Με τον τρόπο αυτό επιχειρείται η συνταγματικά απαράδεκτη επιβολή νέας "συμπληρωματικής" (παρεπόμενης) ποινής για πράξεις, που έχουν κριθεί στο παρελθόν βάσει άλλων, προγενέστερων νόμων. Έτσι παραβιάζεται ευθέως η άλλη θεμελιώδης ποινική αρχή "nulla poena sine lege."

        Θέλουν οι δημόσιοι υπάλληλοι, επομένως και οι εκπαιδευτικοί, να είναι πλέον όμηροι  της  διοίκησης  και  του  αυταρχικού κράτους,  αφού θα  επικρέμαται πάνω  από  το κεφάλι  τους  η δαμόκλειος  σπάθη της  απόλυσης  γενικά και  ειδικά  της  «αργίας»  και της  «δυνητικής αργίας» σε  περίπτωση «πειθαρχικής ποινής». Είναι προφανές πως με «όχημα» τα πειθαρχικά παραπτώματα θα ανοίξουν οι ασκοί του Αιόλου για τις απολύσεις και  στην εκπαίδευση.

        Οι πέντε ΕΛΜΕ της Θεσσαλονίκης καλούν τη Διοίκηση της Εκπαίδευσης  και τα Υπηρεσιακά Συμβούλια να αναλάβουν  τις ευθύνες τους και απαιτούν να μην αποσταλεί καμία λίστα "προγραφών." Η τήρηση της δημοκρατικής και συνταγματικής νομιμότητας είναι θεμελιώδης υποχρέωση όλων των οργάνων της Πολιτείας. Η άσκηση της υστερόβουλης "δημοσιονομικής πολιτικής" σύμφωνα με τις προδιαγραφές της τρόικας και του μνημονίου είναι αδιανόητο να οδηγεί στην κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος, καταλύοντας τόσο  την εσωτερική όσο  και την κοινοτική νομιμότητα, θυσιάζοντας γι' αυτό κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα κατακτημένα με ιστορικούς αγώνες.

        Ακόμη καλούμε τους εκπαιδευτικούς να απαιτήσουν τη μη εφαρμογή και την απόσυρση  της απαράδεκτης εγκυκλίου του Υπουργείου, με την οποία καταργούνται   ατομικά  δικαιώματα, και επιδιώκεται να τρομοκρατηθεί κάθε αντίθετη φωνή  στην εφαρμοζόμενη εκπαιδευτική  και γενικότερη πολιτική.

Για τα Δ.Σ. των ΕΛΜΕ 

Οι Πρόεδροι

Α΄, Αγαθαγγέλου Ν.–Β΄, Δαρδαμανέλης Θ.–Γ΄, Τρανός Τ.–Δ΄, Ζυμβρακάκη Ε.– Ε΄, Ζαγανίδης Χ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: