12.12.11

Προβολή ταινίας - Συζήτηση

Την Πέμπτη 15/12/2011 στις 7.00 μ.μ.στον Πύργο της Παιδαγωγικής Σχολής(πίσω από το Πολυτεχνείο) θα προβληθεί η ταινία Ελίνα - Σαν να μην ήμουν εκεί.” Θα ακολουθήσει συζήτηση με τη συμμετοχή του Βασίλη Αλεξίου, επίκουρου καθηγητή Θεωρία της λογοτεχνίας του Παιδαγωγικού Τμήματος(ΑΠΘ) με θέμα "Εκπαίδευση και Κινηματογράφος."

“Ελίνα - Σαν να μην ήμουν εκεί.”

(Σουηδία, 2002, έγχρωμη, 75΄)

Η εννιάχρονη Ελίνα ζει με τη μητέρα της, τον μικρό αδελφό και την αδελφή της σε μια απομακρυσμένη περιοχή της βόρειας Σουηδίας στις αρχές της δεκαετίας του ’50. Η οικογένειά της ανήκει στην μειονότητα που μιλά Φινλανδικά, είναι φτωχή και έχει περιφρονητική αντιμετώπιση από το σουηδικό πληθυσμό. Η Ελίνα νοσταλγεί πολύ το νεκρό πατέρα της και αισθάνεται μόνη στη θλίψη της. Αποκτά μια νέα δασκάλα, την Τόρα Χολμ, η οποία θεωρεί τον εαυτό της λυτρωτή αυτού του ξεχασμένου τόπου. Στόχος της είναι να σώσει τα φτωχά, βρώμικα παιδιά από τη μίζερη ζωή τους και να τα εξαναγκάσει να μάθουν σουηδικά. Η δασκάλα τιμωρεί τον Αντόν, επειδή μιλά φινλανδικά και η Ελίνα αντιδρά. Όταν ο καινούργιος νεαρός δάσκαλος Έιναρ αναμιγνύεται στο θέμα και έχει την ασυγχώρητη «αυθάδεια» να πάρει την πλευρά του παιδιού, η Τόρα Χολμ εξαγριώνεται. Ξεσπά το θυμό της στην Ελίνα και σύντομα μαίνονται μάχες στο μικρό σχολείο. Η Ελίνα αρνείται να υποκύψει στην εξουσία της Τόρα Χολμ. Επαναστατεί με το μόνο τρόπο που μπορεί σταματά να τρώει και δραπετεύει στα έλη, όπου μένει κολλημένη κινδυνεύοντας να βυθιστεί για πάντα. Ευτυχώς η μητέρα της και ο Άιναρ τη σώζουν την τελευταία στιγμή…

Ερμηνείες: Natali Minnevik (Ελίνα), Bibi Andersson (Τόρα Χολμ), Marjiana Maijala (Μάρθα).

Ο σκηνοθέτης Κλάους Χάρπο γεννήθηκε το 1974 στη νότια Φινλαδία. Με την Ελίνα κάνει την πρώτη του εμφάνιση με ταινία μεγάλου μήκους. Η ταινία είναι βασισμένη στο βιβλίο του Korstin Johansson i Backe.

Κατά το The Times BFI Lonton Film Festival η ταινία είναι ένας μύθος που ζεσταίνει την καρδιά και που πανηγυρίζει το θρίαμβο της εσωτερικής δύναμης και της ακεραιότητας του ατόμου.


Διοργάνωση:

Αγωνιστική Παρέμβαση Ε΄ ΕΛΜΕ Ενωτική Αγωνιστική Πρωτοβουλία Γ΄ ΕΛΜΕ

Ριζοσπαστική Κίνηση Π.Ε.

(Παρεμβάσεις-Κινήσεις-Συσπειρώσεις Π.Ε.)

Α.Ρ.ΠΑ - ΕΑΑΚ Παιδαγωγικού Τμήματος

Δεν υπάρχουν σχόλια: