21.2.11

22-23/2: Κλείνουμε τα σχολεία!

Συντονίζουμε πανεκπαιδευτικά και πανεργατικάτους αγώνες μας।
Να προχωρήσουμε με αποφασιστική κλιμάκωση!
Να νικήσουμε!

Στην εποχή των Μνημονίων κυβέρνησης - Δ.Ν.Τ. - Ε.Ε.

Η επίθεση στα δικαιώματα και τις ανάγκες του κόσμου της εργασίας δεν έχει τέλος. Τα αλλεπάλληλα «πακέτα μέτρων» έχουν δημιουργήσει μια δυσβάστακτη κατάσταση για τους εργαζόμενους, επιφέροντας μεγάλη φτώχεια, δυστυχία, απελπισία και αδιέξοδο! Στα πλαίσια της εκταμίευσης του δανείου της 4ης δόσης των 12 δις, τα επιτελεία της κυβέρνησης ετοιμάζονται να επικυρώσουν και νέα ακραία μέτρα. Κι ενώ είναι πλέον ολοφάνερη η αποτυχία των νεοφιλελεύθερων επιλογών, ετοιμάζεται μια νέα «επιμήκυνση» - αναδιάρθρωσή του χρέους, η οποία θα συνοδευτεί από την επιβολή ενός ακόμα πιο μακροχρόνιου και σκληρού μνημονιακού προγράμματος, το οποίο θα περιλαμβάνει τόσο μέτρα λιτότητας, όσο και νεοφιλελεύθερες αναδιαρθρώσεις με περαιτέρω πετσόκομμα των κοινωνικών δαπανών!
Η παταγώδης αποτυχία των επικαιροποιημένων μνημονίων πρέπει να σημάνει μια νέα αγωνιστική αφύπνιση των εργαζομένων. Η ανατροπή αυτής της πολιτικής που οδηγεί στην πτώχευση τους εργαζόμενους αποκτά πλέον επείγοντα χαρακτήρα. Ο μεσαίωνας που επιφέρει ησυμμαχία κυβέρνησης – ΔΝΤ – ΕΕ πρέπει να σταματήσει. Δεν αναγνωρίζουμε το χρέος τους - θα το διαγράψουμε με την πάλη μας.

Η δημόσια δωρεάν παιδεία στον ασφυκτικό κλοιό των αντιεκπαιδευτικών μέτρων

Η κυβέρνηση, υπηρετώντας την ΕΕ και το ΔΝΤ ετοιμάζει μια νεοσυντηρητικού χαρακτήρα περικύκλωση της παιδείας και των εκπαιδευτικών με όχημα σχέδια νόμου και νέα μέτρα που προωθεί με δήθεν διαβουλεύσεις σε προειλημμένες αποφάσεις. Πιο συγκεκριμένα:
  • Με το νέο μισθολογίου που επιφέρει την κατάργηση επιδομάτων, την σύνδεση μισθού και απόδοσης και καθεστώς αμοιβής ιδιωτικού τομέα για τους νεοδιόριστους οδηγούμαστε στην οικονομική εξαθλίωση.
  • Με τη μείωση της επικουρικής σύνταξης από το 32% στο 20% των συντάξιμων αποδοχών και τη μείωση του εφάπαξ που ζητάει η τρόικα, οι συντάξιμες αποδοχές φτάνουν σε όρια πείνας.
  • Με την ριζική μείωση της χρηματοδότησης της υγείας και της υπαγωγής του ΟΠΑΔ μαζί με το ΙΚΑ και άλλων κλάδων υγείας σε ένα νέο οργανισμό, επέρχεται η περαιτέρω χειροτέρευση της υγειονομικής μας περίθαλψης.
  • Με τη δραματική μείωση των δαπανών κατά 2 δις ευρώ, στα πλαίσια της «αποτελεσματικής χρήσης των πόρων» από επιτροπή διαχείρισης των δαπανών που συγκροτείται κατ’ εντολή του ΔΝΤ και με τη μείωση των κονδυλίων για τα σχολεία στους Καλλικρατικούς Δήμους, η παιδεία στραγγαλίζεται.
  • Με τις «Διοικητικές αλλαγές» αυξάνεται το ωράριο, ξεκινάει η αξιολόγηση εκπαιδευτικών και σχολείων μέσω της διαδικασίας της «κοινωνικής λογοδοσίας», ενώ η εκπαιδευτική κοινότητα θα είναι υπεύθυνη για την αναζήτηση πρόσθετων πηγών χρηματοδότησης, όταν δεν θα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της από τις επιχορηγήσεις.
  • Με το κλείσιμο σχολείων οδηγούνται οι μαθητές σε καταστάσεις μορφωτικής οπισθοδρόμησης και οι καθηγητές σε καθεστώς ομηρίας, περιπλάνησης και εντατικοποίησης εξαιτίας της συνεπακόλουθης καταργήσεων οργανικών θέσεων.
  • Με την ενίσχυση του ρόλου του Διευθυντή του σχολείου στα πλαίσια της «Διοικητικής Αναβάθμισης» και τη μετατροπή του σε μάνατζερ, με τον ταυτόχρονο περιορισμό των αρμοδιοτήτων των συλλόγων, ετοιμάζει ένα δυναμικό έτοιμο να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην προώθηση του ασφυκτικού ελέγχου των εκπαιδευτικών.
  • Με την αλλαγή των κριτηρίων για τις μεταθέσεις τα μόρια δυσμενών συνθηκών σταματούν να έχουν διαχρονική ισχύ και ισχύουν μόνο για μια μετάθεση. Παράλληλα, για τις γυναίκες δεν υπολογίζονται την περίοδο της κύησης.
  • Με την κατάργηση του ΟΕΔΒ, παρά τον αποτελεσματικό του ρόλο στη μείωση του κόστους των σχολικών βιβλίων, προετοιμάζεται η κατάργηση του δωρεάν βιβλίου.
Οι αλλαγές σε αντιεκπαιδευτική κατεύθυνση δεν έχουν τέλος: προτάσεις για το Λύκειο που καταργούν τον ενιαίο μορφωτικό του χαρακτήρα και αυξάνουν τα εξεταστικά πλέγματα, προτάσεις για την τεχνική εκπαίδευση που δεν κατοχυρώνουν όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα, ούτε μεταφέρουν στην ευθύνη του υπουργείου παιδείας τη λειτουργία μιας σειράς τεχνικών σχολείων που είναι υπό την εποπτεία άλλων υπουργείων, δημιουργία πειραματικών σχολείων με την καθιέρωση εξετάσεων για την επιλογή των μαθητών, τα οποία θα ουσιαστικά απευθύνονται στους λίγους, νόμος πλαίσιο για ΑΕΙ-ΤΕΙ που προωθεί τη νεοφιλελεύθερη μετάλλαξη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Όλα αυτά τα μέτρα δεν εντάσσονται απλώς σε μια λογική εξοικονόμησης πόρων. Αποτελούν την εξειδίκευση των νεοφιλελεύθερων πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της κυβέρνησης για ένα σχολείο φτηνό και πλήρως υποταγμένο στους νόμους της αγοράς. Ένα σχολείο όπου η «γνώση» από κοινωνικό αγαθό μετατρέπεται σε εμπόρευμα κι οι εκπαιδευτικοί σε ανασφαλείς και εξαθλιωμένους εργαζόμενους.

Να μην αφήσουμε την τύχη του αγώνα μας στις ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ

Αυτή η πολιτική και οι επιδιώξεις κυβέρνησης – Ε.Ε. – Δ.Ν.Τ. πρέπει να συναντήσουν την ενωμένη και αποφασιστική αντίσταση των εκπαιδευτικών, σε κοινό μέτωπο με δασκάλους, φοιτητές, μαθητές και εργαζόμενους. Κι όμως, με κύρια ευθύνη της ΟΛΜΕ και των περισσοτέρων ΕΛΜΕ, οι αγώνες μας έχουν ευθυγραμμιστεί με τις ανά δίμηνο 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες της ΓΣΕΕ–ΑΔΕΔΥ. Πέρσι κάναμε οχτώ τέτοιες απεργίες, χωρίς ποτέ να ακολουθήσει η αναμενόμενη κλιμάκωσή τους με προοπτική τη νίκη. Οι ηγεσίες αυτές, είτε λόγω της υποταγής τους στις «κομματικές» γραμμές, είτε επενδύοντας στη γραμμή της αναμονής της κυβερνητικής φθοράς, λειτουργούν αποσυσπειρωτικά για τους εργαζόμενους Χαρακτηριστική είναι η στάση τους φέτος: παρά την επιτυχία της προηγούμενης 24ωρης πανεργατικής απεργίας της 15/12, δεν προχώρησαν σε κλιμάκωση των αγώνων, ενώ απέφυγαν με συνδικαλιστικά τερτίπια την ανάγκη να συμπέσει η νέα 24ωρη με αγωνιζόμενους κλάδους(συγκοινωνίες, υγεία).

Με την αφύπνιση όλων μας και τη συσπείρωση στα σωματεία μας μπορούμε να νικήσουμε

Σήμερα μπορούμε να ξεφύγουμε από αυτή την κατάσταση, αρκεί να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας. Με τη μαζική συμμετοχή στις Γ.Σ. Με την κοινή δράση όλων των δυνάμεων, κινήσεων και αγωνιστών συναδέλφων που εξοργίζονται από τα μέτρα κυβέρνησης – Ε.Ε .– Δ.Ν.Τ. και διακηρύσσουν μια συνεπή αντινεοφιλελεύθερη κατεύθυνση. Το κυριότερο: με την αγωνιστική αφύπνιση των εργαζομένων και την αγωνιστική ενότητα όλων μας. Τα σωματεία μας πρέπει να συμβάλλουν στο να γίνουν οι εργαζόμενοι πρωταγωνιστές των εξελίξεων, καθώς και σε μια βαθύτερη πολιτικοποίηση των διεκδικήσεών μας.
Η επίθεση της κυβέρνησης για μια εφ’ όλης της ύλης αντιδραστική αναδιάρθρωση της εκπαίδευσης μπαίνει σε μια νέα φάση. Στη φάση αυτή η αγωνιστική απάντηση του κλάδου θα κρίνει αν περάσουν οι βασικές κυβερνητικές επιλογές. Οι επιλογές αυτές, αν παγιωθούν, θα οδηγήσουν σε ένα σχολείο ασύγκριτα υποβαθμισμένο, με καταργημένο το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα του και με τους εκπαιδευτικούς οικονομικά εξαθλιωμένους, ασφυκτικά ελεγχόμενους, εργασιακά εντατικοποιημένους και ανασφαλείς, αλλά και «γονατισμένους» ηθικά και συνδικαλιστικά. Άρα, η επιλογή να αναμετρηθούμε με τα προβλήματα, τις αδυναμίες και τα λάθη του κινήματος μας πρέπει να γίνει τώρα. Η μάχη για την ανατροπή των κυβερνητικών μέτρων και της προώθησης των διεκδικήσεων μας να δοθεί φέτος. Η μάχη αυτή για να είναι νικηφόρα δεν αρκούν οι αναλύσεις, αλλά χρειάζονται συλλογικές πράξεις.

- με αγωνιστικό πρόγραμμα αντίστασης και διεκδικήσεων με βάση τις
διευρυμένες ανάγκες της Παιδείας
- με σαφές σχέδιο κλιμάκωσης της δράσης μας, αμέσως μετά την 48ωρη
απεργία που θα δίνει προοπτική νίκης στον αγώνα μας

Συμμετέχουμε μαζικά στη 48ωρη απεργία, 22-23/2
και στα συλλαλητήρια
22/2 -11.00 π.μ.- Αγ. Βενιζέλου,
23/2 - 9.30 π.μ- προσυγκέντρωση Καμάρα

Δεν υπάρχουν σχόλια: