18.7.11

Παρεμβάσεις: μια επιβαλλόμενη απάντηση στο ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών

Με ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών προσπαθεί να δικαιολογηθεί γιατί αρνήθηκε να συμβάλλει στη συγκρότηση ενός αγωνιστικού προεδρείου στην ΟΛΜΕ και στην ουσία συμπαρατάχθηκε με ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚ. Με τη θέση που κράτησαν οι εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ διευκόλυναν τη ΔΑΚΕ να βγάλει πρόεδρο στην Ομοσπονδία τον δεξιότερο από όσους έχουν ποτέ περάσει από την ΟΛΜΕ, ενώ παράλληλα συνηγόρησαν στη συμμετοχή της ΠΑΣΚ στο προεδρείο από τη θέση του αντιπροέδρου.

Στην ανακοίνωση του ΠΑΜΕ αποφεύγουν επιμελώς να αναφερθούν στο περιεχόμενο της πρότασης των Παρεμβάσεων που προτάθηκε για κοινό πλαίσιο. Ίσως μοναδική τους αντίρρηση θα υπήρχε στη θέση για αποδέσμευση από ΕΕ, ΟΝΕ και Ευρώ μετά την τοποθέτηση της κ. Παπαρήγα για τις αρνητικές συνέπειες μιας τέτοιας εξέλιξης αλλά με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι το ΠΑΜΕ επιμένει στην αποδέσμευση! Πολύ θετικό αυτό!

Αν είχαν διαβάσει την Πρόταση των Παρεμβάσεων δεν θα μπερδευόντουσαν έτσι. Και φυσικά θα γνώριζαν ότι οι Παρεμβάσεις δεν είναι της Ανταρσυα. Για ενημέρωση τους για το από εδώ και πέρα θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι Παρεμβάσεις είναι ένα σχήμα στο οποίο συμμετέχουν αγωνιστές από ένα ευρύ φάσμα της αριστεράς, φυσικά της Ανταρσυα και πολλοί ανένταχτοι, πρώην μέλη του ΚΚΕ και άλλων πολιτικών σχηματισμών κλπ. Περιέργως δεν άκουσαν τη θέση μας για συνδιαμόρφωση μιας κοινής πρότασης, στη βάση του κειμένου που τους κατατέθηκε αλλά και δημοσιοποιήθηκε έγκαιρα πριν τη συνεδρίαση του ΔΣ. Όλα τα άλλα είναι προφάσεις εν αμαρτία.

Όσο για το με ποιόν “τα βρίσκουμε”. Δηλώσαμε εξ αρχής ότι θα υποστηρίξουμε για πρόεδρο οποιονδήποτε προταθεί στη βάση κοινού προγράμματος. Δηλώσαμε ότι δεν θα ψηφίσουμε κανέναν για προεδρείο εφόσον δεν υπάρχει προγραμματική συμφωνία. Δηλώσαμε ότι θα ψηφίσουμε τον εκπρόσωπο της Συνεργασίας για πρόεδρο εφόσον δεσμευτεί ότι δεν θα διεκδικήσει άλλη θέση στο προεδρείο στην περίπτωση που βγει πρόεδρος ο συγκεκριμένος υποψήφιος της ΔΑΚΕ, τον οποίο θεωρούμε ακατάλληλο για πρόεδρο της ΟΛΜΕ, ανεξαρτήτως της παράταξης που ανήκει. Παρενθετικά, ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ αρκέστηκε να δηλώσει ότι δεν τους αφορά ποιος θα είναι πρόεδρος της ομοσπονδίας! Τη θέση αυτή που πήραμε την κρατήσαμε μέχρι τέλους και μετά την υπαναχώρηση της Συνεργασίας όπου τροποποιώντας την αρχική τους θέση για προγραμματικό προεδρείο αποδέχτηκαν το αναλογικό, αντιπροσωπευτικό. Είναι γεγονός ότι το ΠΑΜΕ δεν τήρησε την αρχική του δέσμευση για αναλογικό, αντιπροσωπευτικό προεδρείο, αντιλαμβανόμενο ίσως τον αντίκτυπο μιας τέτοιας του ενέργειας. Το ότι τελικά μόνο οι Παρεμβάσεις έμειναν στη θέση τους για προγραμματικό προεδρείο δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία για αλλαγή της στάσης του ΠΑΜΕ. Έτσι κι αλλιώς δεν υπάρχει θέση στο προεδρείο για την πέμπτη δύναμη. Πάντως είναι θετικό το ότι δεν συμμετείχε.

Όσο για το ότι οι αριστερές δυνάμεις έχουν πέντε στις έντεκα θέσεις του ΔΣ, δεν σημαίνει ότι είναι και μειοψηφία. Οι άλλες δυο παρατάξεις, ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚ, έχουν από τρεις. Αν κάτω από την πίεση της συνεργασίας της αριστεράς για κοινή δράση τους αναγκάσει να συνεργαστούν ανοιχτά στα πλαίσια της ΟΛΜΕ, θα είναι θετικό για τους συνάδελφους, καθώς θα είναι πολύ εύκολο να βγάλουν τα συμπεράσματα τους.

Εμείς καλούμε τους συντρόφους του ΠΑΜΕ και της Συνεργασίας, έστω και εκ των υστέρων, να συμπαραταχθούν στις γενικές συνελεύσεις της επόμενης περιόδου και να συνδιαμορφώσουμε την αγωνιστική πορεία της ομοσπονδίας, που τόσο μεγάλη ανάγκη έχουν οι εργαζόμενοι. Οι καιροί δεν περιμένουν. Πρέπει να προχωρήσουμε σε ανατροπές. Μπορούμε!
Αθήνα, 17/7/2011