18.5.16

Οι άθλιες μεθοδεύσεις και οι υπόγειες συμφωνίες ΔΑΚΕ-ΠΑΜΕ-ΣΥΝΕΚ συνεχίζονται!



Καταθέτουν πρόταση μομφής για καθαίρεση/παραίτηση στον πρόεδρο της Ε΄ ΕΛΜΕ-Θ και ζητάνε να συζητηθεί όχι με ό,τι προβλέπει το καταστατικό της ΕΛΜΕ, αλλά με βάση τον κανονισμό της βουλής! 

μια φωνή, μια γροθιά!
Στο χθεσινό Δ.Σ. (17/5/2016) της Ε΄ ΕΛΜΕ αποκαλύφθηκε το κομπρεμί που υπάρχει μεταξύ ΣΥΝΕΚ, ΔΑΚΕ και ΠΑΜΕ. Θέλησαν να ψηφίσουμε με εξπρές διαδικασίες πρόταση για μομφή/καθαίρεση/παραίτηση του προέδρου, δηλαδή σε μία ψηφοφορία ο καθένας να ψηφίζει με βάση τη δική του «μομφή»(!):
α) Τα ΣΥΝΕΚ, όπως προτείνανε και τοποθετηθήκανε για δήθεν αντικαταστατικές ενέργειες του προέδρου της Ε΄ ΕΛΜΕ, Χρ. Ζαγανίδη, με τη δική τους καταγγελία, 
β) η ΔΑΚΕ για προβληματικό πρόσωπο  του προέδρου, θέμα  που είχε θέσει στο Δ.Σ πριν πέντε χρόνια και λέει ότι ψηφίζει ακόμα με βάση αυτό, και
γ) το ΠΑΜΕ για ανυπόστατες οικονομικές ατασθαλίες.
Όλοι τους αρνήθηκαν να ακολουθηθούν οι καταστατικές διαδικασίες, αφού -βάσει καταστατικού- η καταγγελία σε βάρος του προέδρου και των μελών του ΔΣ, δεν μπαίνει απλά σε ψηφοφορία και με ένα συγκυριακό συσχετισμό να υπάρχει καθαίρεση. Υπάρχει συγκεκριμένη καταστατική διαδικασία, αλλιώς όσοι είχαν το συσχετισμό θα καθαιρούσαν τους άλλους με διαλυτικές συνέπειες. Η διαδικασία προβλέπει γραπτή καταγγελία για συγκεκριμένες παραβιάσεις του καταστατικού. Οι ΣΥΝΕΚ-ΔΑΚΕ-ΠΑΜΕ θέλουν να το αποφύγουν γιατί
επικαλούνται την ...αλαζονεία, την άποψη για τον ψευτοδιάλογο του υπουργείου (ΣΥΝΕΚ), την «προβληματική συμπεριφορά» (ΔΑΚΕ) και την «οικονομική αλαζονεία» στην διαχείριση (ΠΑΜΕ), που, φυσικά -ακόμη κι αν ίσχυαν- δεν συνιστούσαν αντικαταστατικά παραπτώματα.
ΣΥΝΕΚ και ΔΑΚΕ αρνήθηκαν την ενιαία συζήτηση των δύο καταγγελιών κατά του προέδρου (από ΣΥΝΕΚ και ΔΑΚΕ η μία, από το ΠΑΜΕ η άλλη), όπως προτείναμε εκ μέρους των Παρεμβάσεων, αφού και οι δύο καταγγελίες αναφέρονται σε υποτιθέμενες αντικαταστικές ενέργειες  και υπάρχει και στις δύο η ίδια πρόταση ποινής, η  μομφή. ΣΥΝΕΚ και ΔΑΚΕ επιμένανε να γίνει η ψηφοφορία, χωρίς να συζητηθεί η καταγγελία του ΠΑΜΕ, ώστε ο καθένας να ψηφίζει πρόταση μομφής για όποιο λόγο θέλει! Συγκεκριμένα, ήθελαν να αποφύγουν να συζητηθεί το θέμα των οικονομικών, αφού θα ήταν αναγκασμένοι να αναγνωρίσουν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, καθώς όλα τα προηγούμενα χρόνια είχαν εγκριθεί στα Δ.Σ., Ε.Ε. και Γ.Σ.. Έτσι θα αποδυναμώνονταν η ενιαία επίθεσή τους κατά του προέδρου. 
Το ΠΑΜΕ στην τοποθέτησή του επανέλαβε όλα τα ανυπόστατα  που γράφει στην ανακοίνωσή του, χωρίς να καταθέσει ούτε ένα αποδεικτικό στοιχείο παρά την επίμονη προσπάθεια που έγινε από συναδέλφους που παρακολουθούσαν το Δ.Σ. και απαίτησαν, αφού μιλάει για κλοπές, να καταθέσει και στοιχεία.
      Η γραμματέας της ΕΛΜΕ και μέλος των ΣΥΝΕΚ δεν κρατούσε πρακτικά, όπως οφείλει από το καταστατικό, προστατεύοντας τον εκπρόσωπο του ΠΑΜΕ από τη διάψευση.
    Διακόψαμε τη διαδικασία και απαιτήσαμε να κρατηθούν πρακτικά, ιδιαίτερα στα ζητήματα των οικονομικών, γιατί το μέλος του ΠΑΜΕ τα επικαλείται χωρίς να καταθέτει ούτε ένα στοιχείο που να τα αποδεικνύει και θέλουμε να αξιοποιήσουμε αυτό το δεδομένο για να υπερασπίσουμε με οποιοδήποτε τρόπο –και νομικά- τη λειτουργία του σωματείου και τον πρόεδρο της ΕΛΜΕ.
Επιμείναμε για την τήρηση του καταστατικού, το οποίο έχει σαφή πρόβλεψη για το θέμα: Το Δ.Σ. ψηφίζει μία μία τις προτάσεις τους  για αντικαταστατικές ενέργειες τις οποίες επικαλούνται, κάνει πρόταση στην Ελεγκτική Επιτροπή αν το κρίνει και η  Ε.Ε. παίρνει απόφαση και τη θέτει για έγκριση σε Γ.Σ. Αυτή τη διαδικασία άλλωστε είχε αποφασίσει και το Δ.Σ. της Τρίτης 10/5, όπου τα ΣΥΝΕΚ κατέθεσαν πρόταση μομφής για αντικαταστικές ενέργειες. ΣΥΝΕΚ, ΔΑΚΕ και ΠΑΜΕ χθες αρνήθηκαν αυτή τη διαδικασία.
Τα ΣΥΝΕΚ και η ΔΑΚΕ πρότειναν  η πρόταση που κάνουν (μομφή/καθαίρεση/παραίτηση), επειδή δεν περιγράφεται στο καταστατικό ως ποινή, να ενταχθεί σε άλλη διαδικασία που υπάρχει σε άλλο άρθρο του καταστατικού και που λέει ότι «απόφαση για ό,τι δεν προβλέπεται από το καταστατικό παίρνει το ίδιο το Δ.Σ». Οι δολοπλόκοι αφενός επικαλούνται το καταστατικό για τις "αντικαταστατικές" ενέργειες του προέδρου, αφετέρου δεν θέλουν να  ισχύσουν τα άρθρα του καταστατικού που προβλέπουν το πότε υπάρχουν αντικαταστατικές ενέργειες των μελών του Δ.Σ. και του προεδρείου και ποια διαδικασία ακολουθείται. Η διαδικασία που πρότειναν να ακολουθήσουμε -κατά δήλωσή τους- είναι αυτή που ισχύει στον κανονισμό της βουλής για τη μομφή σε υπουργό/πρωθυπουργό! Για να δώσουν, δε, νομιμοφάνεια στις ενέργειές τους, επικαλούνται τον κανονισμό της βουλής, καταργούν κάθε αυτοτέλεια λειτουργίας των σωματείων και συμπεριφέρονται σαν κόμματα! 
Πρόκειται για πραξικοπηματική ενέργεια που θίγει άμεσα τη δημοκρατική λειτουργία των σωματείων και του συνδικαλιστικού κινήματος και όμοιά της δεν έχει προηγούμενο! 
Ζητήσαμε από το ΠΑΜΕ να πάρει θέση για την πρόταση των ΣΥΝΕΚ και της ΔΑΚΕ, να  αποφασίσει  το Δ.Σ. να μην ακολουθηθεί η διαδικασία που προβλέπει το καταστατικό. Εξηγήσαμε ότι τα σωματεία καθορίζουν τη λειτουργία τους με βάση τα καταστατικά τους, ενώ κάθε άλλη διαδικασία που θα στηρίζεται σε σκοπιμότητες συσχετισμών, πολύ περισσότερο διαδικασίες της βουλής, τα οδηγεί στην αυτοαναίρεση της ανεξαρτησίας που πρέπει να έχουν από την κεντρική εξουσία και τα κόμματα. Το ΠΑΜΕ αρνήθηκε να τοποθετηθεί άμεσα και με σαφήνεια (ότι δε συναινεί στο αντικαταστατικό εφεύρημα περί κανονισμού της βουλής) και ζήτησε να διακοπεί η συζήτηση και να συνεχιστεί μια άλλη ημέρα, όπου και θα μας φέρει συγκεκριμένη πρόταση, αφού συμβουλευτεί και νομικό σύμβουλο!
Η διαδικασία σταμάτησε και θα συνεχιστεί την Τρίτη 26/5, στις 8.30 μ.μ., στην ΕΔΟΘ.
Η πρόταση μομφής που σκαρφιστήκανε και καταθέσανε στη συνεδρίαση οι δυνάμεις των ΣΥΝΕΚ και ΔΑΚΕ (με το ΠΑΜΕ να συνεπικουρεί), ήταν προειλημμένη. Όμως, με τη μαζική συμμετοχή των συναδέλφων στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Τρίτης 17/5, τους χαλάσαμε τα σχέδια να αποφασίσουν με εξπρές διαδικασίες να καρατομήσουν τον πρόεδρο. Με τον ίδιο τρόπο συνεχίζουμε.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι σε αυτό το αίσχος που το χορό σέρνουν οι κυβερνητικοί των ΣΥΝΕΚ και στηρίζουν ΔΑΚΕ-ΠΑΜΕ, ο στόχος είναι η αγωνιστική παρουσία της Ε’ ΕΛΜΕ και των πρωτοβάθμιων σωματείων. 
-Για το ΣΥΡΙΖΑ η εναντίωση στον ψευτοδιάλογο στάθηκε αιτία πολέμου. 
-Η ΔΑΚΕ βλέπει ευκαιρία να αποκτήσει ο μηχανισμός της την εμβέλεια που έχει, αλλά δουλεύει και για το μέλλον με πιθανή κυβέρνηση ΝΔ. 
-Το ΠΑΜΕ έτσι και αλλιώς έχει κηρύξει μονομέτωπο αγώνα ενάντια στις Παρεμβάσεις, παράλληλα με την ανακωχή με ΣΥΡΙΖΑ και συνδικαλιστική γραφειοκρατία. 

Αυτά υλοποιούν σαν μέλη του ΔΣ της Ε’ ΕΛΜΕ η Φ. Παπαδοπούλου, μέλος της ΝΕ Θεσ/νίκης του ΣΥΡΙΖΑ, ο Χ. Βαϊτσίδης, μέλος της ΠΕ της ΝΔ και ο Γ. Νοτάκης, μέλος της Επιτρ. Κεν. Μακεδονίας του ΚΚΕ.

  • Να μετατρέψουμε τη Γ.Σ. της Πέμπτης 19/5, στις 7.30 μ.μ., στο 1ο Γυμνάσιο Σταυρούπολης σε συνέλευση που θα πάρει αποφάσεις  υπέρ της συνέχισης της αγωνιστικής πορείας της ΕΛΜΕ και στήριξης του προέδρου της.  
  • Συμμετέχουμε όλοι και καλούμε τους συναδέλφους να πάρουν μέρος.  
  • Να μην επιτρέψουν τη διάλυση της ΕΛΜΕ. Το σωματείο πρέπει να αποφασίζει για όλα τα ζητήματα με βάση το καταστατικό του και όχι με επιλεκτική εφαρμογή του στη βάση των παραταξιακών συσχετισμών. 
  • Συνεχίζουμε το μάζεμα υπογραφών σε όλες τις ΕΛΜΕ και σε όλους τους συλλόγους Π.Ε., απευθυνόμαστε στους πάντες, ιδιαίτερα στους συναδέλφους που ήταν στη διαθεσιμότητα. 
  • Συμμετέχουμε την Τρίτη 26/5, στις 8.30 μ.μ. στην ΕΔΟΘ για να αποτρέψουμε τα σχέδιά τους.





Δεν υπάρχουν σχόλια: