20.1.07

Λίγα λόγια για την αναθεώρηση

Λίγα λόγια για την αναθεώρηση.

Στο νέο σύνταγμα, σύμφωνα με την πρόταση αναθεώρησης, θα αναφέρεται ρητά ότι δίνεται η δυνατότητα “σύστασης και λειτουργίας ιδρυμάτων Aνώτατης Eκπαίδευσης μη κρατικού και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα”, καθώς επίσης και η δυνατότητα ίδρυσης και λειτουργίας παραρτημάτων ξένων Πανεπιστημίων, κρατικών ή ιδιωτικών.

Η επικείμενη αναθεώρηση βρίσκει σύμφωνους τη Νέα Δημοκρατία, αλλά και τον Γ. Παπανδρέου μαζί με τους περισσότερους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα είναι τέτοια η πρεμούρα των τελευταίων, ώστε είναι διατεθειμένοι να συμφωνήσουν από τώρα, χαρίζοντας στην επόμενη αναθεωρητική βουλή τη δυνατότητα να ψηφίσει την αναθεώρηση μόνο με 151 ψήφους.

Bέβαια, τόσο το ΠAΣOK όσο και η NΔ ισχυρίζονται ότι τα “μη κρατικά” πανεπιστήμια μπορούν να ιδρυθούν για παράδειγμα από την Tοπική Aυτοδιοίκηση (δήμους, νομαρχίες) ή την Eκκλησία και ότι δεν είναι απαραίτητο να ιδρυθούν από επιχειρηματίες.

Φυσικά και ξέρουν ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι αδύνατο να ιδρύσει Πανεπιστήμια για τον απλούστατο λόγο ότι δε διαθέτουν ούτε τα ελάχιστα απαιτούμενα κονδύλια. Μάλιστα, οι μεγάλοι δήμοι της χώρας, Αθηνών και Θεσσαλονίκης φρόντισαν και δανείστηκαν από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, την παραμονή των εκλογών, από 100.000.000 €, για την κάλυψη των προεκλογικών δαπανών.

Έπειτα είναι γνωστή η στάση που κρατούν στους παιδικούς σταθμούς που διατηρούν, όχι μόνο έχοντας επιβάλει τροφεία, αλλά αυξάνοντας κάθε λίγο τις τιμές. Πώς, λοιπόν, αυτοί οι δήμοι θα στήσουν μη κρατικά Πανεπιστήμια μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα;

Η Εκκλησία, ο δεύτερος παίκτης, φυσικά μέσα στα πλαίσια της φιλανθρωπίας και της αλληλεγγύης, έχει διαθέσιμΟ μπόλικο χρήμα. Θα είναι συνεπώς, ένας εν δυνάμει παίκτης. Τη στιγμή, μάλιστα, που είναι γνωστή η κόντρα του κ. Χριστόδουλου με τις Πανεπιστημιακές θεολογικές σχολές, επειδή δεν του κάνουν το χατίρι, είναι ευνόητο τι είδους ιδρύματα πρόκειται να δημιουργήσει.

Ø Η ουσία όμως του νομοσχεδίου κρύβεται αλλού. Τα πράγματα είναι απλά και ξεκάθαρα. Μοναδικός στόχος της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ είναι να ξεπουλήσουν την εκπαίδευση στο ιδιωτικό κερδοσκοπικό κεφάλαιο.

Ø Τόσο καιρό καλλιεργείται η άποψη, δυστυχώς και από ένα μέρος της αριστεράς, ότι δεν υπάρχουν ιδιωτικά κεφάλαια που να μπορούν να αντέξουν μια τέτοια δαπάνη. Πλανώνται πλάνη οικτρά, όσοι νομίζουν κάτι τέτοιο. Και τα κεφάλαια υπάρχουν και η ακόρεστη δίψα για κέρδη υπάρχει. Όταν αυτή τη στιγμή έχουν στηθεί στο χώρο της υγείας τεράστια ιδιωτικά νοσοκομεία, με κέρδη εκατομμυρίων ευρώ, όταν υπάρχει έντονο ενδιαφέρον ξένων θεσμικών επενδυτών για επενδύσεις στο χώρο της υγείας, έχει κανείς την αμφιβολία ότι δε θα δημιουργηθεί ιατρική σχολή; Αν συνυπολογίσουμε την τρέλα της κάθε ελληνικής οικογένειας να δει το παιδί της γιατρό, αλλά και τη δυνατότητα που θα δίνεται να εισάγονται φοιτητές και από άλλες χώρες, τότε όχι μόνο το ιδιωτικό πανεπιστήμιο θα στηθεί, αλλά θα έχει και τεράστια κέρδη. Για τις θεωρητικές σχολές, εννοείται πως θα στηθούν από τη μια μέρα στην άλλη.

Ø Με την ψήφιση του επίμαχου άρθρου, τα δεκάδες Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών, που ήδη λειτουργούν, θα βαφτιστούν Πανεπιστήμια. Αν ήδη η κυβέρνηση με τη βάση του 10 σχεδόν έχει διπλασιάσει την πελατεία τους, φανταστείτε τι πρόκειται να γίνει τα επόμενα χρόνια. Το πόσοι θα πιάνουν τη βάση είναι ευκόλως ρυθμιζόμενο. Τα πάντα εξαρτώνται από το βαθμό δυσκολίας και τη σαφήνεια των θεμάτων.

Ούτε πρέπει κανείς από μας να νομίζει ότι η εγγραφή σε ιδιωτικό Πανεπιστήμιο θα προαπαιτεί τη βάση του 10. Μα αυτό δε γίνεται ήδη σ’ όλα τα ΚΕΣ, θα γίνει αύριο στα ιδιωτικά Πανεπιστήμια; Φυσικά, όχι. Διότι το κύριο ενδιαφέρον τους θα είναι εστιασμένο στο κέρδος κι όχι στην ποιότητα της παρεχόμενης γνώσης. Θα εγγράφονται σ’ αυτά όλοι, φροντίζοντας βέβαια οι ιδιοκτήτες τους να μαζέψουν με δήθεν υποτροφίες επιλεκτικά και κάποιους άριστους, ώστε να έχουν να παρουσιάσουν και κάποιες πρωτιές. Αυτό δε γίνεται τόσα χρόνια στα ιδιωτικά Γυμνάσια και Λύκεια;

Ø Θα μπορούσε ισχυριστεί κανείς ότι αυτό δε γίνεται σ’ όλη την Ευρώπη, γιατί να γίνει εδώ. Μέχρι στιγμή δε γινόταν ούτε στην Ευρώπη· από το 2006, οι φοιτητές που εισάγονται στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση του Hνωμένου Bασιλείου χρεώνονται συνολικά με το ποσό χιλιάδων ευρώ, ενώ το ίδιο γίνεται από καιρό στην Iταλία και στο Bέλγιο. Tο ίδιο ετοιμάζεται να γίνει και σε αρκετά Πανεπιστήμια της Γερμανίας, ενώ και στη Γαλλία προετοιμάζεται κατάλληλα η κοινή γνώμη για την αποδοχή διδάκτρων στα Πανεπιστήμια της χώρας. Βλέπετε δεν είναι απόφαση του Κωστάκη ή του Γιωργάκη. Οι αποφάσεις έχουν παρθεί σε επίπεδο ευρωπαϊκής κοινότητας. Το μόνο που απομένει είναι η κάθε χώρα να καταφέρει να την προσαρμόσει στην εθνική της νομοθεσία και φυσικά να πείσει τον κόσμο.

Ø Κάποιοι ισχυρίζονται ότι με την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων στο εσωτερικό θα πάψει η φοιτητική μετανάστευση. Εννοείται πως η μετανάστευση θα εξακολουθήσει να υπάρχει, μόνο που τώρα θα είναι μετανάστευση προς το εσωτερικό. Για μια οικογένεια οι δαπάνες διαβίωσης ενός φοιτητή, που αποτελεί και την ουσία του θέματος, είτε πρόκειται για την Αγγλία είτε για την Αθήνα είναι σχεδόν οι ίδιες. Όσο για τη διαρροή συναλλάγματος έχει πάψει να ισχύει από τότε που καθιερώθηκε το ευρώ ως νόμισμα.

Ø Για να δουλέψουν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια πρέπει το αντίπαλο δέος, δηλαδή τα δημόσια, να απαξιωθούν εντελώς. Αυτός εξάλλου είναι ο στόχος των κυβερνήσεων εδώ και χρόνια. Η συνεχής υποχρηματοδότηση των Πανεπιστημίων σ’ αυτό και μόνο αποσκοπεί. Με άλλα λόγια, προσπαθούν να απαξιώσουν όσο γίνεται τη δημόσια εκπαίδευση, προωθώντας μ’ αυτόν τον τρόπο την ιδιωτική. Το ίδιο σενάριο έχει παιχτεί πολλές φορές. Από την υποβάθμιση του ΟΣΕ, για να ενισχυθούν τα ΚΤΕΛ, από την υποβάθμιση των ναυπηγείων, για να πουληθούν σε ιδιώτες, από την υποβάθμιση του ΟΤΕ. Οι νονοί της εξουσίας εκμεταλλεύονται την αδράνειά μας και αργά αλλά σταθερά ξεπουλούν τα πάντα.

Ø Τέλος, γίνεται πολύς λόγος για την αναγκαστική επιβολή των Ιδιωτικών Πανεπιστημίων μέσα από την Ε.Ε. Ήδη η χώρα μας πρόκειται να δικαστεί από Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, γιατί δεν αναγνωρίζει τα πτυχία των ΚΕΣ. Παρόμοια δίκη και καταδίκη έχει γνωρίσει και η Ιταλία με την υπόθεση Neri. Το ερώτημα που τίθεται είναι πολύ απλό: Επειδή η Ε.Ε. επιβάλλει την αναγνώριση των ιδιωτικών ΚΕΣ, εμείς θα πρέπει να το ανεχτούμε; Από πότε η Ε.Ε. έχει λόγο πάνω από το λαό ενός κράτους. Στο κάτω κάτω της γραφής ποιοι ήταν αυτοί που αποφάσισαν για μας. Ποιον ρώτησαν;

Ø Ας μην υποκύπτουμε στην προπαγάνδα των τηλεοπτικών σταθμών για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Αυτοί κοιτούν το συμφέρον τους· Εμείς;

Ο μόνος τρόπος για να μην περάσουν τα σχέδιά τους είναι ο αγώνας.

Όλοι στα συλλαλητήρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: